Enemmistö nuorista voi hyvin - syrjäytyneitä kuitenkin 50 000

Monet pulmat voitaisiin estää ennalta. Allianssi vaatii, että koulujen terveydenhuolto pannaan kuntoon.

Kotimaa

Enemmistö nuorista voi aiempaa paremmin, kertoo Suomen Nuorisotyö –Allianssin laaja tilastokatsaus.

Katsauksen mukaan valtaosa nuorista 16 – 29-vuotiaista kokee itsensä terveeksi, viihtyy koulussa ja tapaa ystäviään. Myös alkoholin viikoittainen käyttö ja tupakointi ovat vähentyneet.

Osalla menee kuitenkin aiempaa huonommin. Syrjäytyneitä on noin 50 000 eli viitisen prosenttia nuorista. Heistä joka neljäs on maahanmuuttajataustainen. Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen pitää erityisen tärkeänä, että nuorten mielenterveyspalveluista pidetään huolta.

- Vuonna 2011 meillä jäi päivittäin neljä nuorta työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä, joista suurin on masentuneisuus. Ja jatkuvasti työ- ja koulupoissaolot lisääntyvät masentuneisuuden takia. Peruskoululaisista pojista 8 prosenttia ja 18 prosenttia tytöistä kärsii jonkin asteisesta masentuneisuudesta.

Koulun terveydenhuolto yhä rempallaan

Mannisen mukaan ongelmaan pitäisi puuttua laittamalla koulun terveydenhuolto kuntoon.

- Terveydenhoitajia pitäisi olla suositusten mukainen määrä. Vain kolmasosassa kouluista on riittävä määrä terveydenhoitajia.

Manninen katsoo, että tällä hetkellä on varsin hyvä tilanne puuttua nuorten tilanteen epäkohtiin. Hän sanoo, että vuoden aikana nuorten asiat ja syrjäytyminen ovat olleet politiikan asialistalla korkealla hallitusta ja presidenttiä myöten.

-Tahtoa on. Tarvitaan vain riittävät resurssit myös kunnissa.

Valoa näkyvissä

Mannisen mielestä tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä, mikäli uusien keinojen käyttöönoton aikana ei leikata muista nuorille suunnatuista rahoista.

- Ongelmat on tunnustettu. Toiseksi erilaisia keinoja on käytössä. Ennen kaikkea nuorisotakuu pyrkii katkaisemaan syrjäytymiskierteen jo ennen kuin se alkaakaan eli takaamaan sen, että jokaiselle työttömäksi joutuvalle nuorelle tarjotaan joko koulutus tai työpajapaikka tai vastaava kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Lisäksi lisämäärärahalla yritetään saada pidempään työttöminä olleet koulutukseen tai töihin.