1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jokelan paikalle kuusikerroksinen uudisrakennus?

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö ehdottaa, että kiistellyn hotelli-ravintola Wanhan Jokelan tilalle rakennettaisiin liike- ja asuinrakennus. Uudella rakennuksella säätiö haluaa turvata tienestit apurahojen jakamiseen.

Kuva: arkkitehti Jouni Töyrylä

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö haluaa rakentaa Joensuuhun ravintola Wanhan Jokelan tilalle asuin- ja liikerakennuksen. Säätiön mielestä on selvää, että nykyisen rakennuksen korjaaminen on liian kallista.

Uusissa julkisivukuvissa Jokelan paikalla seisoisi kuusikerroksinen talo, jonka alakerrassa olisi liiketiloja ja yläkerroksissa asuntoja. 4 500 - 5 000 neliömetrin rakennuksessa voisi olla esimerkiksi opiskelija-asuntoja.

- Halusin rakennukseen vanhaa muotokieltä, jykevyyttä, arvokkuutta ja vakavuutta. Torniosa haki muotoaan pidempään, alakerta ja kaarevat ikkunat syntyivät nopeasti, kertoo julkisivupiirrokset tehnyt arkkitehti Jouni Töyrylä.

Vanhaa rakennusta ei ole suojeltu. Töyrylä muistuttaa myös, että uudessakin rakennuksessa voi toimia ravintola.

Uudella kiinteistöllä säätiö haluaa kasvattaa rahavirtoja

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö haluaa rakennuksella turvata kasvavan rahoituksen tieteen, taiteen ja kulttuurin tukemiseksi. Säätiö jakaa vuosittain noin puoli miljoonaa euroa apurahoja.

Valmistuttuaan uusi kiinteistö merkitsee säätiölle kasvavaa vuokratuottoa.

Satu Kokkonen

- Säätiön on roolissaan varmistettava tulevaisuus taloudellisesti ja moraalisesti kestäväksi. Nyt esittelemämme ratkaisu vuokrakiinteistön rakentamisesta on alkuinvestointina merkittävä, mutta vuokratuottojen kasvaessa investointi on turvallisella pohjalla. Valmistuttuaan uusi kiinteistö merkitsee säätiölle kasvavaa vuokratuottoa. Tätä kautta tulevaisuudessa jaettavaa apurahasummaa voidaan jopa kasvattaa, Karjalaisen Kulttuurin Säätiön toiminnanjohtaja Satu Kokkonen sanoo.

Jos säätiön nyt esittelemä rakennus voidaan toteuttaa, säätiö haluaa pitää tontin omistuksessaan Rakennus päätyi säätiölle testamentilla vuonna 2008.

Perinteikkään hotelli-ravintola Wanhan Jokelan kohtalo on puhuttanut paljon Joensuussa.