1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuohitilalle perustettiin pakon edessä oma juustola

Reilun sadan vuohen tilalla Vähässäkyrössä menivät kuviot uusiksi, kun edellinen maidonostaja lopetti vuohenmaidon vastaanoton. Nyt vuohenmaito käsitellään juustoksi omaan pihapiiriin perustetussa lähijuustolassa.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vuohenmaito ei kestä pitkää keittämistä, mutta taipuu vaikkapa jäätelöksi tai jogurtiksi. Vähäkyröläisen kuttutilan lähijuustolassa valmistetaan salaatin sekaan sopivia juustokuutioita sekä leipäjuustoa. Osaltaan oma juustola syntyi pakon edessä.

- Maito piti saada jonnekin, niin se vaan tuli sitten se päätös, kertoo Merja Ylimartimo. Edellinen maidonostaja päätti, ettei jatkossa vastaanota tai osta vuohenmaitoa ja lopetti vuohenjuuston valmistuksen. Lopettaminen ja eläinten pois laittaminen ei käynyt Ylimartimon tilalla vaihtoehdosta.

- Olisi pitänyt lyödä sitten hanskat tiskiin kokonaan, jos olisi lopettanut. Ei se kyllä käynyt mielessä, ehkä kerran häivähti, sanoo Pekka Ylimartimo.

Vuohia Ylimartimoilla on nyt noin 120, eikä kaupasta ole kannettu maitoa enää vuosiin. Ensimmäiset kolme vuohta tuotiin kotiin kymmenen vuotta sitten. Silloinkin enemmän oikeasta tarpeesta, kuin huvin vuoksi, sillä kaupan maito ei kaikille perheenjäsenten vatsoille sopinut, raaka-maito sen sijaan kelpasi.

Juustoa läheltä

Viime heinäkuussa lähialueiden kauppojen hyllyille saatiin ensimmäiset oman tilan tuotteet. Pastörointi- ja tuotantotilat sekä kylmiö rakennettiin ripeästi sen jälkeen, kun päätös juustolan perustamisesta kolme vuotta sitten syntyi. Lupa-asiat sen sijaan viivyttivät aiottua aikataulua.

- Nyt aluksi tämä ei varmaan ihan kannattavaa ole. Mutta onhan tämä nyt aika kivaakin. Saa omassa rauhassa tehdä. Ei ole moittimista, kertoo Merja Ylimartimo.

Tulevien vuosien tavoite on laajentaa valikoimaa sekä lisätä pihatossa kirmaavien eläinten nuppilukua kolmeensataan. Vuohet lypsetään kahdesti päivässä, välissä tehtaillaan juustoa. Ilkikurisiksikin luonnehtimansa vuohet pitävät Merja Ylimartimon päivät työntäyteisinä.

- Niitä on nyt viitisenkymmentä lypsyssä. Päivässä lypsetään vajaa sata litraa matioa. Päivän annoksesta tulee vähän yli 10 kiloa juustoa. Aikomus on lisätä vuohia, semmoseen kolmeen sataan, ainakin, Merja Ylimartimo kertoo.

Ylimartimon lähijuustolassa on kokeilumielessä valmistettu muun muassa Gouda-juustoa ja homejuustoa. Koulutusjaksolla Ylimartimot valmistivat vuohenmaidosta jäätelöä ja jogurttia. Kauppojen hyllyille asti valmistetaan varmoja herkkuja.

- Näin alussa se on hyvä se salaattijuusto, kun se säilyy. Ei tarvitse heti saada myytyä. Leipäjuusto on siihen rinnalle sitten kehitetty, kun salaattijuustoa ei mene sitten niin paljon näin kylmänä aikana, Merja Ylimartimo keroo.

Yhyres-yhdistyksen tukirahalla Ylimartimoiden oli mahdollista kouluttautua lähijuustolan yrittäjiksi. Hämeenlinnassa suoritettuun maidonjalostajan ammattitutkintoon kuului myös yrittäjäopintoja.