1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuivattu syyssato säästää pakkastilaa

Sienet, omenat, marjat, porkkanat ja yrtit voi kuivata talven varalle varsin kätevästi ja säästää tilaa pakastimesta. Tarkin homma sadon kuivaamisessa on lämpötila, ettei ole liian viileää tai liian kuumaa.

Kotimaan uutiset
Porkkana- ja omenaviipaleet ovat kuivattavana kotitalouskoneessa.
Katja Oittinen / Yle

Kainuun Marttojen kotitalousneuvoja Tuula Kärnä arvioi, että kuivaaminen on säilömismuotona Kainuussa melko suosittua.

- Ainakin meille tulee paljon kyselyjä siitä. Syyssatoa voi kuivata puu-uunin päällä, kuivalla ja tuulisella säällä ulkona ja jos sienen tuoksu ei haittaa, niin vaikka saunan jälkilämmössä. Ilman pitää kiertää hyvin kuivatessa, ettei kuivattava luonnonanti pääse homehtumaan, Kärnä opastaa.

Sadon kuivaamiseen löytyy myös kodinkoneosastolta oma laitteensa, jossa on useampi kerrosala käytössä yhtä aikaa. Näin siis jos perinteisempiä, ja samalla energiasäästeliäämpiä, tapoja ei ole käytössä.

- Kainuussahan kuivaamisella on pitkät perinteet, kun haukea ja lihaakin kuivattiin. Puolukkaa ja mustikkaa on kuivattu vasussa uunin päällä. Ennen vanhaan tiedettiin myös kuivatun mustikan auttavan mahavaivoihin, Kärnä tietää.

Kuivattu sato pimeään ja kuivaan kaappiin

Marttalan keittiössä Kärnä on ottanut esiin jo kuivatetut tatit ja suppilovahverot, puolukat, karpalot ja ruusunmarjat sekä omenat ja porkkanat.

- Porkkanaviipaleet voi kuivata sellaisenaan tai ryöpätä ennen kuivaamista suolavedessä. Tässä rasiassa on muuten kilo porkkanaa kuivattuna, kuivattuna kilo painaa yhteensä 35 grammaa, Kärnä näyttää vajaan puolen litran vetoista rasiaa.

Tässä rasiassa on muuten kilo porkkanaa kuivattuna, kuivattuna kilo painaa yhteensä 35 grammaa.

Tuula Kärnä

Kuivattu puolukka maistuu täyteläiseltä, mutta ei kirpeältä. Siitä Kärnä keittäisi puuron tai kiisselin. Kuivatut sienet puolestaan murskaantuvat jauhoksi yrttien tavoin, ja niitä Kärnä laittaisi keitto- ja pataruokiin, samoin kuivattua porkkanaa.

- Jauheeksi murskatun sienen käyttö ruoanlaitossa on kätevä konsti opettaa perheen pienempiä, ja mikä ettei isompiakin, syömään sieniä!

Kärnä muistuttaa, että kuivattu sato tulee säilyttää pimeässä ja kuivassa, ja esimerkiksi kuivattu omena säilyy hyvin vaikka paperipussissa.

Lue seuraavaksi