Karjalan Sotilassoittokunta juhlii haikein mielin

Karjalan Sotilassoittokunta juhlii 90-vuotista taivaltaan haikein mielin Joensuussa. Soittokunta lakkautetaan Pohjois-Karjalan Prikaatin myötä ensi vuoden lopussa. Sama kohtalo on edessä myös kuudella muulla paikkakunnalla.

sotilasmusiikki
Karjalan Sotilassoittokunta harjoittelee juhlakonserttia varten
Ari Haimakainen / Yle

Kontiolahdella toimivan Karjalan Sotilassoittokunnan historia vie Karjalan Kannakselle. Soittokunta sai alkunsa Polkupyöräpataljoona 2:sta.

Alkuaikoina soittokunta oli soitto-oppilaista koostuva vaskikokoonpano. Polkupyöräseitsikoksi kutsutun soittokunnan nimi tuli siitä, että soittajat pyöräilivät keikkamatkansa.

- Puhallinseitsikko on nykypäivänä iso puhallinorkesteri. Toimintakuviot ovat muuttuneet varuskuntien ja puolustusvoimien esiintymisistä kulttuuritoimijaksi ympäri maakuntaa. Nykyään valtaosa esityksistä taitaa olla jo varuskunnan ulkopuolella, pasunisti, yliluutnantti Ilkka Karppanen kertoo.

Karppanen on soittanut pisimpään Karjalan Sotilassoittokunnan nykykokoonpanossa. Hän tuli mukaan soittokuntaan 80-luvun alussa.

Viimeiset sävelet ensi vuonna

Karjalan Sotilassoittokunta soittaa viimeiset sävelet samoihin aikoihin kuin Pohjois-Karjalan Prikaatin toiminta lakkaa ensi vuoden lopussa. Soittokunta on Prikaatin alainen yksikkö.

- Sen jälkeen nähtäväksi jää, millä laajuudella puolustusvoimat huolehtii sotilasmusiikkitoiminnasta tällä alueella. Lähimmät soittokunnat ovat Lappeenrannassa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Kyllä tähän aikamoinen aukko jää, Ilkka Karppanen toteaa.

Yritetään pistää kannalla koreasti, mutta kyllähän se haikeus alkaa pikkuhiljaa painaa mieltä.

Ilkka Karppanen

Karjalan Sotilassoittokunnan lisäksi toiminta loppuu kuudessa soittokunnassa. Lakkautus on edessä Savon, Kainuun, Satakunnan, Pohjan ja Pohjanmaan Sotilassoittokunnat sekä Panssarisoittokunta.

Jäljelle jää Kaartin Soittokunta, Ilmavoimien Soittokunta, Laivaston Soittokunta ja Lapin Sotilassoittokunta sekä varusmiessoittokunta.

Karjalan Sotilassoittokunta juhlii tänä vuonna 90-vuotista taivaltaan, mutta juhlamieli on lakkautuksen vuoksi hilpeän sijaan haikea.

- Yritetään pistää kannalla koreasti, mutta kyllähän se haikeus alkaa pikkuhiljaa painaa mieltä. Meidänkin työyhteisössä keski-ikä on varsin nuori, ehkä vähän yli 30. Ja koko Prikaatin keski-ikä on nuori, niin kyllähän se aikamoinen isku on koko maakunnalle, Karppanen sanoo.

Maakunnan kulttuurivaikuttaja

Karjalan Sotilassoittokunta on kiertänyt ahkerasti ympäri maakuntaa ja myös ulkomailla. Keskimäärin soittokunnalla on 150 esiintymistä vuodessa.

- Näkisin, että olemme aikamoinen kulttuuri- ja musiikkikasvatusvaikuttaja tällä alueella. Saa nähdä kuka sen reiän sitten täyttää. Vaikka Lappeenrantaan jää iso kokoonpano, niin en usko, että tässä laajuudessa täällä käydään esiintymässä, pasunisti, yliluutnantti Ilkka Karppanen pohtii.

Karppasen mukaan jatkossa konsertit pidetään isoissa saleissa eikä syrjäkylille enää matkusteta. Soittokunnan lakkauttaminen vaikuttaakin moneen pohjoiskarjalaiseen.

- Maanpuolustusjärjestöt, koulut, laitokset joutuvat vähän miettimään mistä saisi ohjelman suorittajia. Sanotaanko, että näin korkeatasoisia kuin me olemme, Ilkka Karppanen naurahtaa.