Käärmeenmyrkky lupailee uudenlaisia syöpähoitoja

Tutkijat huomasivat, että käärmeenmyrkky voi muuttua hengenvaarallisesta täysin turvalliseksi. Havainto antaa aivan uutta toivoa vakavien tautien hoitamisessa.

tiede

Käärmeet pystyvät laimentamaan myrkkynsä täysin vaarattomaksi, kertoo tuore brittiläis-australialainen tutkimus. Havainto ei ole pelkästään mielenkiintoinen, vaan siitä saattaa olla huomattavaa hyötyä syövän, diabeteksen ja verenpainetaudin hoidossa.

Käärmeiden myrkkyjen käyttö lääkkeenä on ikivanha keksintö, mutta aiemmin on luultu, että myrkkyrauhasissa kertaalleen myrkyksi muuttuneet proteiinit ovat aina myrkkyä. Uuden tutkimuksen mukaan käärmeet kykenevätkin kierrättämään sen uudelleen harmittomiksi proteiineiksi ja hyödyntämään ne muualla kudoksissaan.

Lääkkeeksi käärmeenmyrkky on sellaisenaan liian vaarallista, sillä se on tarkoitettu lamauttamaan saaliseläimen hermojärjestelmä tai hyydyttämään verenkierto. Myrkyn liikkeet elimistössä ovat kuitenkin kiinnostaneet lääkkeiden kehittelijöitä, koska monet sairaudet noudattavat samoja reittejä.

Käärmeenmyrkky esimerkiksi irrottaa ja tappaa verisuonien sisäpinnan soluja - myös niissä suonissa, jotka ruokkivat syöpäkasvaimia, sanoo tutkija Gavin Huttley Australian kansallisesta yliopistosta Canberrasta. Uuden havainnon ansiosta tämä prosessi voidaan muuttaa hallittavaksi, tutkijat toivovat.

Tutkimus on julkaistu Nature Communications (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Siitä kertovat omilla sivuillaan myös Australian kansallinen yliopisto (siirryt toiseen palveluun) ja walesilainen Bangorin yliopisto (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset