1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan uusnatsi-pankki ei tyydytä poliisia

Poliisi toivoo, että tietokanta äärimielisistä estää rasististen sarjamurhien toistumisen. Poliisijohtaja kuitenkin kritisoi viimein valmistunutta projektia liian suppeaksi.

Koillissaksalaisen Kroepelinin juutalaisen hautausmaan hautakivet töhrittiin aikaisin aamulla 3. syyskuuta. Kuva: Bernd Wüstneck / AFP / Lehtikuva

Saksan sisäministeriö on virallisesti avannut kansallisen tietopankin uusnatsiepäillyistä, kertoo televisiokanava Deutsche Welle. Mukana sen kokoamisessa on ollut 36 poliisipiiriä ja tiedustelulaitosta kansallisella ja osavaltiotasolla.

Tietokannan on tarkoitus päästää poliisi tehokkaasti terrorisolujen jäljille. Viranomaiset ovat ottaneet opiksi viime vuonna paljastuneesta murha-aallosta, jossa tiivis uusnatsien ryhmä tappoi paljastumatta muun muassa turkkilaisia maahanmuuttajia seitsemän vuoden mittaan.

Saksalaista tiedustelua on moitittu siitä, ettei se kyennyt jäljittämään murhaajia saati päättelemään, että veriteot olivat rasistisia. Tekijöiden yhteydet äärioikeistoon olivat olleet tiedossa, ja heillä oli rikostaustaa.

Uudessa tietokannassa epäilyttävistä henkilöistä on kirjattu nimi, osoite, syntymäaika ja tiettyjen ryhmien ja järjestöjen jäsenyydet. Tilitietoja ja muita yksityiskohtia varten on kuitenkin saatava etsintälupa.

Poliisin ammattijärjestön johtaja arvosteli tietokantaa televisiokanava ZDF:n haastattelussa. Poliisipäällikkö Bernd Witthaut katsoi, että se ei ole tarpeeksi laaja - pankki ei listaa järjestäytymättömiä mutta äärioikeistolaisia mielipiteitä esittäneitä yksilöitä.