1. yle.fi
  2. Uutiset

Sunnuntaisienestäjän ei tarvitse huolestua raskasmetalleista

Sienet ovat alttiita maaperään joutuneille aineille. Satunnaiselle sienestäjälle lyijyn ja kadmiumin kaltaiset sivuaineet eivät kuitenkaan ole haitallisia.

terveys
Kantarelli.
YLE / Juha Korhonen

Sanonta "imee kuin sieni" kuvaa hyvin ympäröivän maaperän vaikutusta sieniin. Maaperän kautta sieniin voi päätyä lyijyn ja kadmiumin kaltaisia raskasmetalleja. Moni muistaa myös Tshernobylin ydinonnettomuuden saastuttamat sienet.

Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen professori Atte von Wrightin mukaan satunnaisen sienestäjän ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan siitä, mitä sienet ovat syöneet.

- Kun puhutaan haittavaikutuksista, yleensä puhutaan sallituista tai suositeltavista päiväannoksista. Useimmille sienet eivät kuitenkaan ole jokapäiväistä ravintoa, von Wright sanoo.

Hänen mukaansa sienestäjän on terveytensä kannalta lähinnä varmistettava, että tuntee poimimansa sienet. Suomessa myrkytyksiä ovat lähinnä aiheuttaneet ryöppäämättömät korvasienet sekä takavuosina seitikit.

Siitä huolimatta, että sienet ovat alttiita maaperään joutuneille aineille, ne ovat ravintoarvoiltaan erinomaista syötävää. Professori von Wrightin mielestä esimerkiksi laihduttajien kannattaisi valikoida sieniä lautaselleen.

- Sienissä on suhteellisen runsaasti valkuaista, kuitua ja kivennäisaineita. Laihduttajalle ne ovat erinomaista ruokaa – riippuu tietysti kuinka kermaisen kastikkeen vaatii, von Wright neuvoo.

Lue seuraavaksi