Koe uusi yle.fi

Ulkomaiset yritykset rynnivät hoiva-alalle

Ulkomaiset pääomasijoittajat valtaavat kuntien kilpailuttamia hoivapalveluita. Kolme suurinta vanhusten asumispalveluja tuottavaa yritystä on ulkomaalaisomistuksessa.

Kotimaa
Hoitaja kyykyssä pyörätuolin vieressä.
Yle

Omistuksen valuminen ulkomaille on tapahtunut nopeasti ja huomaamatta.

Jyri Häkämies

Voimakkaasti kasvava hoiva-ala vetää Suomeen isoja kansainvälisiä yrityksiä. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamasta uunituoreesta selvityksestä löytyy lista suurimmista vanhusten palveluasumista tuottavista yrityksistä.

Yritykset on listattu henkilöstömäärän mukaan. Listan ykkösenä on Attendo Oy, toisella sijalla Mainio Vire Oy ja kolmantena Mikeva Oy. Kaikki kolme yritystä ovat ulkomaisessa omistuksessa, samoin lähellä kärkeä keikkuva Mehiläisen Carema. Suomalaisyrityksistä suurin vanhusten asumispalvelujen tuottaja on Esperi Care Oy.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies arvioi, että kansainväliset pääomasijoittajat näyttävät muita nopeammin haistaneen kasvavan hoiva-alan mahdollisuudet.

- Uskon, että tämä omistuksen valuminen ulkomaille on tapahtunut nopeasti ja vähän huomaamatta. Nyt viimeistään suomalaisyritystenkin pitäisi havahtua siihen, että tämä on kasvuala.

- Lähtökohtaisesti ulkomaisessa omistuksessa ei ole mitään väärää. Suomi on avoin maa ja tänne voi tulla yrittämään, mutta toki toivon, että kehitys olisi tasapainoisempaa ja myös kotimaiset yritykset olisivat mukana kasvussa, sanoo ministeri Häkämies.

Suomeen tarvitaan kymmeniä tuhansia uusia hoivakotipaikkoja

Kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho työ-ja elinkeinoministeriöstä laskee, että yksin dementiapotilaat tarvitsevat lähivuosina 35 000 uutta hoitopaikkaa.

- Kun väestö ikääntyy ja laitoshoitoa puretaan, palveluasuminen ja erityisesti ympärivuorokautiseen hoivaan perustuva asuminen lisääntyy.

- Muutaman viime vuoden aikana etenkin kansainvälisessä omistuksessa olevat yritykset ovat lisänneet markkinaosuuttaan kuntien avautuvilla palvelumarkkinoilla.

Kehitysjohtaja Ulla-Maija Laihon mukaan keskittyminen saattaa tietää ongelmia palvelujen järjestämisvastuussa oleville kunnille.

- Tässähän voidaan joillakin alueilla tai joissakin kunnissa päätyä siihen, että julkinen monopoli vaihtuu yksityiseen monopoliin. Silloin eivät markkinat toimi ja kuntien vaihtoehdot valita palveluntuottaja käyvät vähiin.

Uusilla kuntapäättäjillä edessä isoja päätöksiä

Pienten yritysten mahdollisuudet pärjätä isojen rinnalla ovat kehnot, tietää Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät TESO ry:n toiminnanjohtaja Marjo Rönkä.

- Suurilla yrityksillä on valmiit konseptit ja kysymys on usein niin isoista hankinnoista, ettei pieni paikallinen yritys pärjää tarjouskilpailussa.

- Toivon, että hankintalaki muuttuu niin, että isoja, yli 500 000 euron hankintoja voidaan pilkkoa. Jos kunta pyytää osatarjouksia, silloin myös pienillä yrityksillä on mahdollisuudet olla mukana.

- Hoiva-alalla on tapahtunut nopeasti iso, käsittämätönkin käänne. 10-15 vuotta sitten kunnissa haluttiin eroon isoista yksiköistä, nyt niihin ollaan taas palaamassa takaisin, hämmästelee Rönkä.

- Toivon, että uudet lokakuussa valittavat kuntapäättäjät tekevät omia ratkaisujaan ja harkitsevat kunnolla, mistä palvelut tulevaisuudessa ostetaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut?

Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi