Jeesuksen "avioliittotodistus" arveluttaa tutkijoita

Yhdysvaltalaistutkijan papyruslöytö, jossa varhaiset kristityt mainitsevat Jeesuksen vaimon, epäilyttää monia kollegoja. Papyruksiin on kirjoiteltu "kaikenlaisia hullutuksia", sanoo yksi arvostelija.

kulttuuri
Palanen vanhaa papyrysta.

Suurta huomiota herättänyt teksti, joka tuntuu viittaavan Jeesuksen ja Magdalan Marian avioliittoon, ei ole vakuuttanut kaikkia asiantuntijoita koptintutkijoiden kansainvälisessä kokouksessa, jossa Harvardin yliopiston tutkija Karen King esitteli löytönsä tiistaina.

"Vaimo" viittaa varhaisille kristityille tyypillisen gnostisesti henkiseen suhteeseen, jossa ei harrastettu seksiä.

Tutkija Ben Witheringtonin arvio papyruslöydöstä

Kristinuskon historiaan perehtyneen Kingin esittelemä papyrus on hänen mukaansa peräisin 300-luvulta. Teksti on kopio satakunta vuotta vanhemmasta evankeliumista eli ajalta, jolloin Jeesuksen kuolemasta oli kulunut noin150 vuotta, King sanoo.

Tekstissä Jeesus viittaa Mariaan vaimonaan ja vakuuttaa hänen kelpaavan opetuslapseksi.

King painottaa, että vaikka papyrus ei ole Jeesuksen ja Marian "avioliittotodistus", se kertoo joidenkin varhaisten kristittyjen uskoneen Jeesuksen olleen naimisissa. Kristillisessä – etenkin katolisessa – kirkossa ajatus on perinteisesti torjuttu. Sitä heijastavat tänäkin päivänä naispappeuden puuttuminen ja papeilta vaadittu selibaatti.

Vaimo-sana saattaa viitata henkiseen suhteeseen

Käyntikorttia pienemmän papyryspalan alkuperä on salainen, ja papyruksen omistaja, yksityinen keräilijä, on halunnut pysyä nimettömänä. King on esitellyt löydön vain muutamille papyrusten koostumukseen ja koptin kieleen erikoistuneille asiantuntijoille. Heidän mukaansa löytö on aito, King sanoo.

Monet kollegat ovat kuitenkin jo ehtineet kyseenalaistaa löydön. Uuteen testamenttiin keskittyneen yhdysvaltalaistutkijan Ben Witheringtonin mukaan papyruksen aitoutta on mahdoton tietää varmasti, ellei löytöä pystytä jäljittämään alkusijoilleen.

Myös tekstille Witherington esittää vaihtoehtoisen tulkinnan. Hänen mukaansa on todennäköistä, että "vaimo" viittaa varhaisille kristityille tyypillisen gnostisesti henkiseen suhteeseen, joka oli läheinen mutta jossa ei harrastettu seksiä.

Wolf-Peter Funk kanadalaisesta Quebecin yliopistosta sanoi Rooman kokouksessa keskiviikkona, että nykypäivään on säästynyt tuhansia papyruksenpalasia, joihin on kirjoitettu "kaikenlaisia hullutuksia".

King on luvannut jatkaa debattia Harvardin yliopiston Theological Review -lehdessä. Hänen artikkelinsa luonnos (siirryt toiseen palveluun) on jo luettavissa internetissä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset