Yhä useampi odottava äiti sairastuu syöpään

Tutkijoiden mukaan syynä voi olla se, että raskaaksi tullaan entistä myöhemmällä iällä. Toisaalta lääketieteen kehittyessä syöpäsairauksia havaitaan ja hoidetaan yhä paremmin.

terveys

Raskaana olevien ja syöpää sairastavien naisten määrä on kasvanut, selviää australialaistutkimuksesta.

Laajan tutkimuksen mukaan 100 000 odottavasta tai juuri synnyttäneestä äidistä 192 äidillä todettiin syöpä vuonna 2007. Vuonna 1997 samasta otoksesta vain 112 äidillä todettiin syöpä.

Raskauteen liittyvien syöpien yleistyminen selittyy osaksi odottavien naisten keski-iän nousulla. Tutkijat totesivat muitakin syitä.

- Odottavat tai juuri synnyttäneet äidit testaavat terveyttään säännöllisesti, joten syöpä voidaan diagnosoida helpommin. Lisäksi syöpäsairauksien yleistyminen ylipäätään on yksi syy tutkimustulokseen, kertoo tutkija Christine Roberts Sydneyn yliopistosta.

Toinen merkittävä tutkimustulos oli se, että raskaaksi tulevien äitien keski-ikä on noussut huomattavasti. Vuonna 2007 raskaana olevia yli 35-vuotiaita naisia oli lähes 24 prosenttia, kun vuonna 1994 heitä oli vain 13 prosenttia. Aikaisempienkin tutkimusten mukaan vanhemmalla iällä raskaaksi tulevilla naisilla on suurempi riski sairastua syöpään kuin nuorilla äideillä. Ikä on kuitenkin vain yksi pieni selitys, sillä kaikkien syöpädiagnoosien määrä on kasvanut viime vuosikymmeninä.

Tutkimukseen osallistui noin 780 000 naista, jotka synnyttivät yhteensä yli 1,3 miljoonaa lasta vuosina 1994-2008. Reilun parinkymmenen vuoden aikana äideiltä löydettiin yhteensä noin 1 800 syöpää. Yleisin syöpä naisilla oli melanooma, joka tosin on erittäin yleinen syöpä Australiassa, jossa tutkimus tehtiin.

Syöpä on tutkijoiden mukaan kuitenkin melko harvinaista raskaana olevien naisten keskuudessa.

Lähteet: Reuters