Ulkomaalaiset kauppaketjut raivostuttavat Intiassa

Miljoonat lakkoilevat torstaina vastalauseena hallituksen päätökselle helpottaa ulkomaisten kauppaketjujen pääsyä Intian markkinoille. Myös 14 prosentin korotus dieselin hintaan raivostuttaa intialaisia.

Ulkomaat

Miljoonat intialaiset kauppiaat ja kuljettajat lakkoilevat tänään torstaina vastalauseena hallituksen päätökselle helpottaa ulkomaisten kauppaketjujen pääsyä Intian markkinoille ja korottaa dieselin hintaa 14 prosenttia.

Opposition ja ammattiyhdistysliikkeen masinoima lakko on paikoin keskeyttänyt junaliikenteen ja sulkenut kouluja ja yrityksiä. Paikoittain lakkolaiset ovat tukkineet rauta- ja maanteitä.

Esimerkiksi Kolkatan miljoonakaupungissa suurin osa yrityksistä pitää torstaina ovensa kiinni, sillä julkinen liikenne ei toimi. Tuhansia poliiseja on komennettu kaupungin kaduille varmistamaan tilanteen pysymisen rauhallisena.

Monissa kaupungeissa, muun muassa pääkaupunki Delhissä, järjestetään päivän aikana laajoja mielenosoitusmarsseja.

Toisaalta suurkaupunki Mumbaissa lakko ei juurikaan näy, sillä paikalliset puolueet eivät tue sitä.

Pääministeri Manmohan Singhiä vaaditaan perumaan hallituksen tekemät päätökset. Myös osa hallituksen tukijoista on liittynyt opposition rinnalle vastustamaan päätöksiä.

Intialaiset yrittäjät pelkäävät ulkomaalaisten kauppaketjujen tulon johtavan konkursseihin.

Lähteet: Reuters, AP, AFP