1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. hampaat

Maitohampaat ne on mirrilläkin

Kissoilla ja koirilla ja hevosillakin on maitohampaat kuten ihmisilläkin. Omistajan ei siis tarvitse säikähtää, jos lemmikkieläimeltä puuttuu nuorena kulmahammas. Lemmikeille tehdään myös oikomishoitoja.

Kuva: Elina Kinos / Yle

Eläinten hampaidenhoitoon erikoistunut eläinlääkäri Helena Kuntsi-Vaattovaara Anidentista kertoo nisäkkäiden jälkeläisten hampaiden vaihtuvan huomattavasti nuorempina kuin ihmislasten.

- Siinä neljän kuukauden iässä etuhampaat ovat yleensä vaihtuneet rautahampaisiin. Seitsemän kuukauden iässä kaikkien hampaiden pitäisi olla vaihtunut, kertoo eläinlääkäri.

Kuten moniin muihinkin asioihin, myös hampaisiin eläinrotujen jalostaminen on tuonut ongelmia.

- Oikein pienillä koiraroduilla ja lyttykuonoisilla kissoilla on ongelmia, koska maitohampaat eivät pääse irtoamaan. Silloin maitohammas pitää poistaa.

Hammas vaihtuu huomaamatta

Lemmikinomistaja ei välttämättä normaalisti edes huomaa eläimen hampaiden vaihtumista. Mutta kun ongelmia tulee, ratkaisut ovat samoja kuin ihmisilläkin.

- Oikomishoitoja tehdään sekä koirille että kissoille, sanoo eläinlääkäri Helena Kuntsi-Vaattovaara.

Esteettisistä syistä eläimille ei oikomishoitoja tehdä. Takana ovat terveydelliset syyt.

Myös lehmillä ja hevosilla on maitohampaat. Isoilla eläimillä ne vaihtuvat vuosien kuluessa. Hevosella on pysyvät hampaat yleensä vasta neljän tai viiden vuoden iässä.

Oikomishoitoja tehdään sekä koirille, että kissoille.

- Hevosilla on myös niin sanottu sudenhammas, joka on kulmahampaan jälkeen seuraava eli ensimmäinen välihammas. Kaikilla hevosilla ei ole sitä ja joillakin se haittaa, eläinlääkäri toteaa.

Eläinten hammaslääkärit hoitavat myös esiintyvien valaiden eli lähinnä delfiinien ja miekkavalaiden hampaita.

- On uskomatonta, miten ne on koulutettu pitämään hammasröntgenfilmiäkin suussaan. Kissojen ja koirien hampaat hoidetaan yleensä nukutuksessa.