Koe uusi yle.fi

Turvavyö unohtui taas liian monilla

Valtakunnallisessa tehovalvonnassa poliisi tapasi tavallista vähemmän rattijuoppoja, mutta turvalaitteista riitti huomautettavaa. Kypärä oli unohtunut kymmenillä mopoilijoilla, mutta turvavyö tuhansilla autoilijoilla.

Kotimaa

Poliisi muistuttaa suomalaisia turvavyön käytöstä. Viime sunnuntaina päättyneellä tehovalvontaviikolla keskimäärin joka kymmenennestä autosta tavattiin turvavyötön kuski tai matkustaja. Poliisi pitää määrää huolestuttavana.

Punaisia päin ajettiin satoja kertoja ja ajo-oikeudetta oltiin liikkeellä toistasataa kertaa. Turvavyön laiminlyönnit lasketaan kuitenkin tuhansissa.

- Turvavöiden ja kypärän käyttämättömyys on aivan liian yleistä ja aiheuttaa vuodessa useamman kymmenen henkilön kuoleman, sanoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.

Mopoilijoita ilman kypärää havaittiin tehovalvontaviikolla runsaat 60. Viikolle sattui yksi kuolonturma, jossa kypärätön mopoilija kuoli.

Poliisi tarkasti viikon aikana noin 24 000 ajoneuvoa. Epäiltyjä rattijuoppoja tavattiin nyt toista vuotta peräkkäin vähemmän kuin tavallisesti, yhteensä 163.