1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyvässä koulussa voi olla ihanasti pihalla

Lasten mielestä koulun pihan pitäisi olla monipuolinen puuhapaikka. Heti, kun pihaan on tuotu kiipeilytelineitä ja harrastuspisteitä, leikit maistuvat. Opetushallitus ohjeistaa kouluja pihojen monimuotoisuuteen. Samaa mieltä ovat lapset.

Kotimaan uutiset
Kuvassa lapsia kiipeilytelineessä
Takalon koulu Kannus

Opetushallitus neuvoo kouluja ja kuntia koulujen pihasuunnitteluun varsin löyhästi. Pääpaino on turvallisuudessa ja esteettömyydessä. Kouluja kannustetaan sallimaan liikunnallisuus esimerkiksi talvisin lumikasoissa ja omilla liikunta-alueilla.

Kun lapset saavat olla mukana suunnittelemassa koulujen pihoja, pääpaino on leikkimisessä ja liikkumisessa. Monessa kunnassa haaveena on pihojen varustaminen lähiliikuntapaikoiksi. Kaikkialla rahat eivät riitä.

Liikunnallisuus lisääntyi

Puumalan kyläkoulussa Kaustisella haaveiltiin pitkään leikkikentästä koulun pihalla. Keinuja oli jo tarjolla, mutta lisää liikunnallisuutta kaipailtiin. Vanhempainyhdistys Puuharemmi ryhtyi suunnittelemaan pihaa yhdessä lasten kanssa.

Parasta pihassa on nähdä päivittäin lasten ilo liikkua.

Sirpa Saarikettu

Nyt pihalla on motoriikkarata, liukumäki, karuselli, keinulauta ja hiekkalaatikko.

- Parasta pihassa on nähdä päivittäin lasten ilo liikkua uudessa Puuhapuistossa. Välitunnit ovat muuttuneet vauhdikkaammiksi ja liikunnallisesti sähäkämmiksi, kertoo opettaja Sirpa Saarikettu.

Uuden pihan kunniaksi syntyi myös runo.

Runo Puuhapuistolle

Kuvassa lähiliikuntapaikka koulun pihalla
Puuhapuisto Puumalan koulun pihalla Kaustisella.Puumalan koulu

Puuhapuisto pullea,mm
lasten leikkipaikka huikea.

Motoriikkaradalla kiva käsivoimia on koettaa,
roikkua, kiipeilläkin siellä saa.

Karusellissa huiman vauhdin saa,
kun jaloilla potkii vaan.

Keinulautaan menee ei yks, vaan kaks,
vauhditkin muuttuu heti paremmaks.

Liukumäessä vanhempi ja nuorempi viihtyy,kun vauhti vaan kiihtyy ja kiihtyy.

Kuvassa lapsia kiipeilytelineessa
Puuhapuisto on tuonut vipinää välitunteihin.Puumalan koulu

Heikkalaatikolla kakkuja voi tehdä,
mene vaan mukaan ja anna mennä.

Kaikki Puuhapuistossa viihtyy,
kun säännöt selvät on!

Kyläläiset aktiivisena

Kunnissa ei välttämättä ole rahaa varustaa kaikkia oppilaitosten pihoja parhailla välineillä. Kannuksessa on totuttu siihen, että aktiiviset kylät ovat mukana hakemassa varoja projektien kautta.

Takalon koulun pihalle saatiin kyläläisten avustuksella peliareena ja kiipeilytelineet. Niin myös monen muun kannuslaisen koulun pihalle.

- Opettajat arvostavat sitä, että pihalla on monenlaista tekemistä. Lasten mielestä parasta ovat peliareena ja kiipeilytelineet, kertoo Takalon koulun rehtori Matti Taskila.

Noin 200 oppilaan Takalon koulu sai uuden pihailmeen oppilaiden avustuksella. Lasten luonnostelemat ihannekoulunpihat olivat arkkitehdin suunnitelmien lähtökohtana.

Lelut vetonaulana

Kokkolan Kaustarin koulun piha ei komeile lähiliikuntapaikalla. Piha on asfaltoitu ja melko kompakti alue. Siellä on kuitenkin keinuja, kiipeilytelineitä ja hiekkalaatikoita.

Opettajat ovat silti tyytyväisiä pihaan. Se on aidattu ja turvallinen.

Lapsia miellyttää se, että koulu on hankkinut pihan hiekkalaatikolle paljon hiekkaleluja: lapioita, ämpäreitä, kaivinkoneita ja kuorma-autoja. Talvella taas pulkat, lapiot ja liukurit ovat lasten käytettävissä. Mäkeä voi talvisin laskea lumikasoissa.

- Lapsia kasvatetaan samalla vastuunkantamiseen, koska luotamme siihen, että he palauttavat lelut paikoilleen ja pitävät varaston siistinä. Piha näyttää karulta, mutta pihassa on kuitenkin paljon tekemistä lapsille, kertoo apulaisrehtori Elina Impiö.

Lue seuraavaksi