Koe uusi yle.fi

Etelä-Savon synnytykset keskittymässä Mikkeliin

Maakunnan nykyinen väestöpohja on niin pieni, että Mikkelinkään säilyminen ympäri vuorokauden päivystävänä yksikkönä ei ole läheskään varma, jos katsotaan parikymmentä vuotta eteenpäin.

Kotimaa
Mikkelin keskussairaala
Yle

Mikkelin keskussairaalan johtajaylilääkärillä Matti Suistomaalla on selkeä käsitys, minkälaiseksi sairaalatilanne Etelä-Savossa muuttuu lähivuosina: ympärivuorokautinen päivystys säilyy Mikkelin keskussairaalassa, Mikkeli hoitaa maakunnan synnytykset, Savonlinnasta ne loppuvat.

Suuri arvoitus on, miten pitkään ympärivuorokautinen päivystys säilyy edes Mikkelissä. Viidentoista vuoden kuluttua tilanne voi olla sellainen, että ympärivuorokautista päivystystä tarjotaan Lahdesta tai Jyväskylästä tai Kuopiosta.

Päivystykselle rankat vaatimukset

- Päivystystä säätelevän asetusluonnoksen vaatimukset ovat kovat, sanoo Matti Suistomaa.

- Asetusluonnos on vielä lausuntokierroksella. Siinä määritellään, että jos sairaalassa on synnytystoimintaa, sairaalassa pitää olla ympärivuorokautinen gynekologipäivystys, pitää olla myös leikkaustiimi, jotta keisarileikkauksia voidaan tehdä ympäri vuorokauden, pitää olla myös lastenlääkäri ja anestesialääkäripäivystys.

- Synnytykset ovat selkeä mittari: jos ei ole synnytyksiä, ei ole myöskään ympärivuorokautista kirurgiaa.

- Synnytykset sitovat paljon voimavaroja. Niillä voimavaroilla voidaan tehdä sitä kirurgiaakin. Jos ei ole synnytystoimintaa, kirurgian ylläpitäminen on lähes ylivoimaista.

- Sellaisia paikkoja voi Etelä-Savossa olla korkeintaan yksi. Poliittiseen käsittelyyn on tulossa erityisvastuualueen eli ervan järjestämissopimus. Päätöksen tekevät sairaanhoitopiirien valtuustot. Sopimukseen on tehty kirjaus, jonka mukaan synnytysvalmius säilyisi Mikkelissä, mutta ei Savonlinnassa.

Toimiva alue tarvitsisi kymmeniä tuhansia ihmisiä lisää

Matti Suistomaa muistuttaa, että jotta sairaala voi päivystää ympärivuorokautisesti, se edellyttää myös kohtalaisen laajaa päiväaikaista toimintaa.

- Etelä-Savon väestöpohja eli 150 000 ihmistä on liian vähän. Tänne tarvittaisiin pikkuisen isompi väestöpohja ja sen haaliminen on kokonaan toinen kysymys. Pari naapurialuesairaalaakin voitaisiin ottaa Mikkeliin ja silloin olisimme riittävän isoja.

- Taloudellisessa mielessä, osaamisen ja työnkuvien kannalta 200 000 - 250 000 ihmistä olisi sopiva määrä.

- On aika vaikea nähdä, onko Mikkelissä viidentoista vuoden kuluttua päivystävää sairaalaa. Muutama vuosi pystytään kyllä sinnittelemään.

Mistä suunnasta löytyisi päivystävä sairaala, jos Mikkeliäkään ei enää olisi?

- Mikkeli on mielenkiintoisessa paikassa. Esimerkiksi Lahteen on lyhyt matka ja parempi tie kuin Kuopion suuntaan. Myös Jyväskylässä on iso sairaala ja heilläkin saattaisi olla haluja toimia meidän kanssamme nykyistä läheisemmässä yhteistyössä.

Euro on hurja konsultti

Johtajaylilääkäri Matti Suistomaa arvaa hyvin, että sairaanhoitoasiasta on tulossa polttava kunnallisvaaliteema ainakin Itä-Savossa.

- Tämä on varmasti hyvin vaikea asia niin poliitikoille kuin muillekin kansalaisille.

- Ehkä tässä käy niin, että euro on se kovin konsultti. Toiminnan ylläpitäminen saattaa muuttua taloudellisesti niin sietämättömän kalliiksi, että siihen ei enää pystytä.

Suistomaa kehottaa miettimään sellaista vaihtoehtoa, jossa muodostettaisiin neljän sairaalan ja neljän alueen yhteenliittymä: - Jos panimme Itä-Savon, Etelä-Savon, Varkauden ja Pieksämäen samaan laariin ja ruvettaisiin sitten hoitamaan asioita, pärjäisimme ehkä aika paljon pitempään kuin nyt.

Suistomaa arvelee, että kuvio saattaa jäädä pelkäksi haaveeksi.

- Seuraava vaihtoehto on, että haetaan leveämmät hartia, joihin nojataan. Nähtäväksi jää löytyykö tällainen vahva yhteistyökumppani Lahdesta, Jyväskylästä vai Kuopiosta.

Sairaala ei häviä Savonlinnasta

Savonlinnan toiminnan supistaminen on nyt ensimmäisen kerran kirjattu erityisvastuualueen järjestämissopimukseen. Supistaminen koskisi kirurgista ja operatiivista toimintaa.

- Toinen asia on, että kansalaisten terveyden kannalta kerran elämässä tehtävää operaatiota tärkeämpää on se, miten pystymme hanskaamaan pitkäaikaissairaitten ongelmat.

- Sairaalatoiminta säilyy varmasti Savonlinnassa edelleen. Kroonisten sairauksien hoito on kuitenkin kansanterveyden kannalta tärkeintä.

Jouni Backman pitää kiinni synnytyksistä