Juntusrannan sotahistoria matkailukäyttöön

Jatkosodan aikana Suomussalmen Juntusrannassa asui noin 2000 saksalaista, joiden jäljet näkyvät ympäristössä edelleen.

Kotimaa
Vanhassa karttataulussa näkyy joitain sotahistoriallisia paikkoja.
Hanne Kinnunen / Yle

Suomussalmelaisen Ruhtinansalmen kylän keskus Juntusranta sai tuntea sotien aikana sekä venäläisten että saksalaisten sotilaiden läsnäolon. Keväällä 2012 alueen historiasta muistutti myös Ruhtinan koulun rannasta löytynyt sodanaikainen miina.

Kaikki alkaa olla valmista sotahistorian hyödyntämiseen, sillä Ruhtinansalmen kylätalon remontti valmistuu lopullisesti syksyn 2012 aikana. Rakennus oli melkein purkukunnossa, kunnes se korjattiin talkoovoimin.

- Kaikki liittyy kylätaloon, joka on juuri remontoitu. Sen ympärille rakennetaan palveluita eli tarkoitus on lähinnä markkinoida kylätaloa kokouspaikkana, ja sitä kautta markkinoidaan myös ohjelmia ja majoituksia, kertoo Hans Gerber Ruhtinansalmen kyläyhdistyksestä.

Raatteen tien varjossa

Ruhtinansalmella on tehty matkailun eteen töitä jo useita vuosia. Alueella on muun muassa luontomatkailuyrityksiä. Juntusrannan sotahistoria on jäänyt markkinoimatta, koska sotahistoriallisia paikkoja ei ole kartoitettu.

Raatteen Portti ja Raatteentien taisteluun liittyvä Talvisodan monumentti ovat Suomussalmen suosituimpia matkailunähtävyyksiä, joten Juntusrannan historian toivotaan myös kiinnostavan sotahistoriaa tuntevia.

Keskitymme muutamiin paikkoihin, jotka näkyvät maastossa.

Hans Gerber

- Viime kesästä lähtien meillä on ollut oma esite, jossa esitellään kylän omia sotahistoriallisia paikkoja. Sitä myötä on tarkoitus markkinoida paikkoja paremmin ja tehdä opastettuja kierroksia, kertoo Gerber.

Juntusrannassa on noin 30 eri paikka, joissa on ollut jotain saksalaisten toimintaa. Muun muassa makkaratehtaan rauniot ovat näkyvissä.

- Juntusrannassa on ollut esimerkiksi pääkeskus, puhelinkeskus ja ilmavalvonta-asemia. Mutta me keskitymme muutamiin paikkoihin, jotka näkyvät maastossa, sanoo Gerber.

Aikalaistietojen mukaan saksalaisten tilapäiseen käyttöön tarkoitetut rakennukset eivät olleet kovin vahvaa tekoa. Perustusten lisäksi Juntusrannassa tarjotaan matkailijoille myös tarinoita tositapahtumista. Kylämatkailun kohderyhmänä ovat kotimaan matkailijat. Ensimmäisiä ryhmiä odotetaan jo ensi kesälle.