Hyppää sisältöön

Poliisi laskee kiellettyjä numerosarjoja - pannassa 18, 74 ja 88

Saksan suojelupoliisi valvoo jopa t-paitojen numerosarjoja. Äärioikeistolaisen puolueen kieltäminen taas kaatui perustuslakia suojaavan poliisin omiin agentteihin.

Saksalaiset äärioikeiston kannattajat marssivat Hampurissa viime kesäkuussa. Kuva: Markus Scholz / EPA

Sallitun, kielletyn ja epäilyttävän ajattelun tunnistaminen ja valvonta kuuluu Saksassa myös tätä tarkoitusta varten perustetulle poliisille ja sisäiselle tiedustelupalvelulle. 

Suojelupoliisi joutuu ratkomaan joskus jopa taskulaskimella, tuottaako t-paidan laskutehtävä lopputulokseksi kielletyn numerosarjan, kuten esimerkiksi 18, 74 tai 88.

Poliittisia rikoksia, vihapuheita ja rasistisia tai sellaiseksi epäiltyjä tekoja tutkii keskusrikospoliisin yhteydessä toimiva valtiollinen suojelupoliisi - Staatsschutz.

Sen siviilipukuiset työntekijät kiirehtivät paikalle myös silloin, jos joku ilmoittaa seinään tai puistonpenkkiin töhritystä hakarististä tai sitä muistuttavasta kuviosta.

Suojelupoliisi saa tutkittavakseen myös Hitler-tervehdystä muistuttavat kädenheilautukset ja tunnistamaan, onko klanipäiden naapuriparvekkeella soittama musiikki kiellettyä tai sallittua.

Äärioikeiston mielenosoituksissa suojelupoliisi joutuu ratkomaan joskus jopa taskulaskimella, tuottaako osanottajien t-paidoissa oleva laskutehtävä lopputulokseksi kielletyn numerosarjan, kuten esimerkiksi 18, 74 tai 88.

Luku 18 tarkoittaa aakkosten ensimmäistä ja kahdeksatta kirjainta A:ta ja H:ta, mitkä tulkitaan Saksan poliittisessa laskuopissa Adolf Hitleriksi.

Samalla kaavalla laskien 74 tarkoittaa G:tä ja D:tä, minkä katsotaan tarkoittavan kiellettyä sanayhdistelmää Gross Deutschland, suomeksi suur-Saksaa.

Luku 88 tarkoittaa tupla H:ta, mikä viittaa kiellettyyn Heil Hitler -tervehdykseen.

Staatsschutz tarkkailee myös mediaa ja voi pyytää esimerkiksi ulkomaiselta tv-toimittajalta selvityksiä siitä, mitä ja miksi on kuvannut juuri tietyssä paikassa. Näin on käynyt muun muassa Ylelle kuvamateriaalia keränneelle toimittajalle.

Perustuslakipoliisi värvää syväkurkkuja

Hienovaraisempi ilmapiirin haistelu ja demokratiaa uhkaavien salajuonien paljastaminen kuuluu perustuslakia suojaavalle poliisille - Verfassungsschutzille - ja sen yli 3 000 työntekijälle.

Sen siviilipukuiset agentit ja vapaaehtoiset tiedonantajat istuvat tarkkailijoina esimerkiksi äärioikeisto- ja äärivasemmistopuolueiden tapahtumissa.

He ujuttautuvat sisäpiireihin, kuulostelevat poliittista tunnelmaa ja keräävät tietoja ääriryhmien aikeista ennakoidakseen esimerkiksi tulossa olevan mielenosoituksen väkivaltaisuutta.

Silmällä pidettäviin järjestöihin kuuluu myös vasemmistopuolue Linke. Viikkolehti Spiegelin mukaan tiedustelupalvelu seuraa ainakin 27 sen liittopäiväedustajaa.

Sisäministeriön alaisella perustuslakipoliisilla on oikeus hakea oikeudelta päätöksiä puheluiden kuunteluun ja sähköpostien lukemiseen sekä palkata agentteja tarkkailtavien yhteisöjen ja ryhmien piiristä.

NPD:n kieltäminen kaatui agenttien paljouteen

Äärioikeistolaisen Saksan kansallisdemokraattisen puolueen NPD:n noin 6 000 jäsenen joukkoon on solutettu perustuslakipoliisin oman ilmoituksen mukaan noin 100 salaista agenttia. Monet heistä toimivat puoleen piirijärjestöjen johtotehtävissä.

Agenttien paljoudesta on tullut este NPD:n kieltämishankkeille. Perustuslakituomarit keskeyttivät asian käsittelyn koska eivät päässeet perille, mitkä puolueen kontolle laitetuista perustuslain vastaisista teoista olivat todellisuudessa poliisien omien agenttien tehtailua.

Perustuslakipoliisi on joutunut viime kuukausina ankaran kritiikin kohteeksi, koska se ei pystynyt ehkäisemään tiedusteluverkostonsa avulla uusnatsien tekemää murhasarjaa.

Tapauksen tutkinta takeltelee perustuslakipoliisin hävitettyä asiaan liittyviä asiakirjoja, ja osavaltioiden poliisiorganisaatioiden pimitettyä tietoa toinen toisiltaan.