Paikalliset puhelinluettelot historiaan

Paperimäärä vähenee, kun Fonecta yhdistää paikallis- ja aluepuhelinluettelot. Katugallup paljastaa, ettei monikaan enää käytä puhelinluetteloa sen perinteisessä merkityksessä. Numerot löytyvät muualtakin.

Kuva: YLE Tampere

Fonecta siirtyy uuteen puhelinluettelojärjestelmään. Nykyisin ilmestyviä paikallisluetteloita ei enää ensi vuodesta alkaen julkaista. Paikallis- ja alueluettelot yhdistyvät, ja niitä tulee käyttöön yhteensä kuusitoista. Fonectan liiketoimintajohtaja Ari Hallikas kertoo, että muutosta on pyydetty asiakkaiden puolelta.

- Käyttäjiltä ja yrityisasiakkailta on tullut toive, että olisi yksi luettelo, josta löytyy kaikki alueen tiedot. Eli alueelle tulee yksi luettelo ja yhdet keltaiset sivut.

Aiemmin alueilla saattoi ilmestyä kolmekin luetteloa, kun mukana olivat vielä Enironkin julkaisut.

- Eniro on poistunut kokonaan luetteloista Suomen markkinoilla, kertoo Hallikas.

Tukee pöydänjalkaa, jos ei muuta

Konkreettiset puhelinluettelot koetaan edelleen tarpeellisiksi, vaikka numerot löytyvät tätä nykyä netistäkin. Kokkolan keskustassa suoritetussa gallupissa kävi ilmi, että numeroiden ohella puhelinluettelosta löytyy tärkeää tietoa kartoista sekä keltaisilta sivuilta.

- Kyllä ne keltaiset sivut on kaikista tärkeimmät, ei niinkään se numeropuoli, toteaa vanhempi mies.

Useat kertoivat hakevansa numeroita vain työasioissa ja silloinkin numero etsitään internetistä tai maksullisista numeropalveluista.

- Ei löydy puhelinluetteloa kotoa. Fonectan netistä katson jos tarvitsen, kertoo keski-ikäinen nainen.

Vaikka luettelo kotoa löytyisikin, sitä käytetään harvoin. Nuoremmilta kysyttäessä paksulle kirjaselle löydettiin jotain ihan muuta käyttöä.

- Kyllä se pöydänjalkana toimii, nauraa parikymppinen mies.

- En osaisi kyllä varmaan edes käyttää koko luetteloa, hörähtää toinen nuorimies.