Koe uusi yle.fi

Possunposki, lampaankääpä ja spelttilakritsijäätelö toivat paikallista hohtoa opetuskeittiöön

Koulutuskeskus Tavastian koulutuskeittiössä on tällä viikolla valmistettu ruoka kantahämäläisten ruuan tuottajien herkuista. Huipennus on perjantai-iltana.

Tavastia-klubi
Koulutuskeskus Tavastian opetuskeittiö valmistelee kiireellä lähiruokaviikon lounasta
Koulutuskeskus Tavastia on kuntien yhteinen ammattikouluttaja. Tavastia tuottaa mm. kokkeja ja muuta keittiöhenkilökuntaa Hämeenlinnan seudulla.Markku Karvonen / Yle

Koulutuskeskus Tavastian keittiössä Hämeenlinnassa on tasainen meteli kun oppilaat ja opettajat valmistelevat kiireellä ruokia lounasravintolaan.

Tällä viikolla raaka-aineet ovat osin olleet poikkeuksellisia, sillä valtaosa ruuasta on haettu kantahämäläisiltä tiloilta. Lähiruokaviikolla on tarkoitus edistää oppilaitoksen opettajien ja opiskelijoiden osaamista lähiruoan käyttämisessä.

Niinpä opetuskeittiössä on tehty teemaviikon aikana listalla ollut esimerkiksi ylikypsää possunposkea, herefordkarjan lihapyöryköitä, lampaankääpäsienikastiketta, leipäjuusto tyrnikastikeella, uunibroileria, villisian ja lampaan makkaroita, muikkuja ja speltistä erilaisia herkkuja.

Kaikkien raaka-aineet saatiin paikallisilta tiloilta.

-Possunposki oli meille ihan uusi tuote. Kyllä tällainen jatkossakin voidaan lounaslistalle nostaa kunhan ennakoidaan, pohtii lehtori Riitta Grönqvist.

Keskiviikkona Tavastiassa kävivät keittiömestarit Henri Lindström ja Oula Hänninen käsittelemässä lihaa ja leikkaamassa sitä asiakkaille salin puolella.

-Ammatilliseen koulutukseen kuuluu nykyään paljon työssäoppimista. Oli hyvä että nähdään miten toinen tekee ja mitä tämä opiskelijoiden kanssa tekeminen on, tuumivat Riitta Grönqvist ja ammatillinen ohjaaja Laura Aro huippukokkien vierailusta.

Lähiruokaviikko Tavastiassa huipentuu perjantain illalliseen jonka juhlavan menun oppilaat toteuttavat. Tarjolla on haudutettua kuhaa, paahdettua häränseläkettä sekä villisikaprässiä.