Ympäristötaiteen huippunimen maataideteokset saavat uuden elämän

Tunnettujen yhdysvaltalaisten taiteilijoiden teokset ovat päässeet pusikoitumaan Pinsiön soramontuissa Länsi-Pirkanmaalla. Nyt teokset halutaan kunnostaa.

kulttuuri
Talkoolaiset kävelevät kohti maataideteosta
Tiina Kokko / Yle

Pinsiössä ryhdyttiin pohtimaan 1980-luvun lopulla, josko soranotosta turmeltunutta kylämaisemaa voitaisiin elvyttää. Soramontut ulottuvat kolmen kunnan eli Hämeenkyrön, Nokian ja Ylöjärven alueille. Syntyi idea maataideteoksista, joita tähän mennessä onkin toteutunut kaksi: Nancy Holtin Yltä ja Alta _(1998) ja Agnes Denesin _Puuvuori (1996).

Teosten ympäristö on vuosien saatossa jäänyt kuitenkin heitteille, mutta nyt paikat aiotaan laittaa uudelleen kuntoon talkoovoimin.

Taiteen ja luonnon vuoropuhelua, mutta hallitusti

Strata on Länsi-Pirkanmaalla vuodesta 1988 toiminut tuotantoryhmä, jonka jäseniä yhdistää intohimo tuottaa korkeatasoisia taideteoksia luonnon yhteyteen. Sen jäseninä on vuosien varrella toimineet niin taiteilijoiden, kuntien, ympäristöministeriön kuin rakennuttajayhtiöidenkin edustajia, kerrotaan Stratan verkkosivuilla.

Toiminta ei jää sanahälinäksi, kuten tällä viikolla nähtiin Nancy Holtin taideteoksen maisemissa Pinsiössä. Projektipäällikkö Pekka Ruuska ja monet talkoolaiset varustautuivat raivaushommiin.

- Seuraavan vuoden aikana teemme puiden harvennusta. Suurin esteettinen virhe on se, että tässä ei näy selkeästi viheralueiden ja hiekka-alueiden rajoja. Samoin teoksen nurmialueet ovat päässeet välttävään kuntoon. Niille pitää tehdä paikkaustöitä, Ruuska listaa tehtäviä.

Unohtuivatko taideteokset?

Pekka Ruuska ei myönnä ainakaan suoralta kädeltä, että yhdysvaltalaisten tunnettujen taiteilijoiden teokset olisivat päässeet rapistumaan unohduksen takia.

- Tässä on erilaisia asioita käynyt. Luonto on luontoa, sen kasvu vaihtelee. Kun Puuvuori valmistui vuonna 1996, se päätettiin rauhoittaa aluksi. On parempi, että taimet pääsevät kasvamaan teini-ikään rauhassa, etteivät ne vahingoitu. Se oli ihan tietoinen päätös, ettei sitä markkinoida näin alussa.

Yltä ja Alta on koko maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen tapa maisemoida soramonttua taiteella. Ruuskan mukaan teoksen markkinointi on ollut varsin haastavaa.

- Tähän liittyy paljon monimutkaisia asioita. Soranotto jatkui alueella vielä vuoteen 2003. Tämä teos ei tavallaan päässyt vielä valmistumaan vuonna 1998.

Nyt tarkoituksena on kunnostaa teokset ja markkinoida niitä järjestelmällisemmin. Teosten luo tulee esittelytekstit ja opasteet sekä parkkipaikkoja.

"Aletaan nähdä asioita vähän isommin"

Ruuska on hieman häkeltynyt siitä, että teokset eivät ole saaneet laajempaa huomiota. Taideteoksen luona käyvät lähinnä paikalliset ulkoiluttamassa koiria.

- Se on minulle hieman käsittämätöntä. Nämä teokset ovat jatkuvassa kansainvälisessä mediamylläkässä.

Ruuskan mukana muun muassa laajalevikkinen The Telegraph käsitteli Nancy Holtin taideteosta (siirryt toiseen palveluun) tänä kesänä. Myös Holtin retrospektiivisen kirjan kanteen on valikoitu Yltä ja Alta -teos.

- Maailmalla on jatkuvasti aivan uskomaton kiinnostus tätä teosta kohtaan. Tampere-Pirkkalan lentokenttä on muutaman kymmenen hassun minuutin ajomatkan päässä täältä. Aletaan nähdä asioita vähän isommin. Maailma on paljon pienempi tänä päivänä kuin silloin 15 vuotta sitten, Ruuska hehkuttaa taideteoksen mahdollisuuksia.

_Yltä ja Alta _teokselle ei ole vielä ole opasteita, mutta Pinsiöön on helppo ajaa. Teokselle vievä hiekkatie alkaa noin 200 metriä Pinsiön kaupalta. Teos näkyy myös tielle, jos katsoo tarkasti. Tarkemmat ajo-ohjeet teosten luo löytyy Stratan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).