Louvren museoon valmistui iso islamilainen siipi

Uusien galleria esittelee islamilaisuuden, jolla ei ole mitään tekemistä fanatismin kanssa. Esillä on taideaarteita 600 - 1800-luvuilta.

kulttuuri

Louvren taidemuseossa Pariisissa avautuu viikonloppuna islamilaisen osasto aikana, jolloin läntisen ja islamilaisen maailman suhteet ovat kiristyneet profeetta Muhammedista tehdyn herjafilmin ja sen vastaisten mellakoiden vuoksi.

Meidän on palautettava islamilaisuudelle sen koko loisto. Emme saa jättää sitä fanaatikkojen tahrattavaksi.

Islamilaisen taiteen osaston johtaja Sophie Makariou

Virallisiin avajaisiin osallistuneen presidentti François Hollanden mukaan Louvren laajennus ei ole vain kulttuuria, vaan myös rauhaa painottava poliittinen ele. Hänen mukaansa islamilla itsellään on parhaat aseet fanatismia vastaan.

– Voisiko mikään kertoa kauniimpaa viestiä kuin nämä teokset? Hollande kysyi.

Hollanden lisäksi avajaisiin osallistuivat muun muassa Azerbaidzhanin ja Saudi-Arabian korkeinta johtoa.

Aaltoilevan katon alla on tilaa alabasterille ja itämaisille matoille

Uusi galleria on Louvren suurin laajennus sitten 1980-luvulla rakennetun kuuluisan lasipyramidin. Noin 3 000 näyttelyesineestä vanhimmat ovat 600-luvulta ja nuorimmat 1800-luvullta. Osa saadaan esille nyt ensi kertaa. Erityistä kiinnostusta etukäteen on herättänyt mattojen ja muiden tekstiilien kokoelma.

Louvren johtajan Henry Loreyetten mukaan Louvren tavoitteena on esitellä islamilaisen sivilisaation säteilevät kasvot. Islamilaisen taiteen osastoa johtaja Sophie Makariou puolestaan korostaa, että esille pannaan islamilaisen maailman kulttuurin koko laaja kuva, ei pelkästään uskonto.

– Meidän on palautettava islamilaisuudelle sen koko loisto. Emme saa jättää sitä fanaatikkojen tahrattavaksi, Makariou sanoo.

Louvressa on ollut islamilaisen taiteen osasto jo yhdeksän vuotta, mutta sinne mahtui vain pieni osa museon tuhansista islamilaisista esineistä. Uutta galleriaa alettiinkin rakentaa jo kuusi vuotta sitten. Sadan miljoonan euron kustannuksiin on saatu tukea islamilaisesta maailmasta.

Rakennusta suojaa kullanvärinen aaltoileva alumiinikatto, joka on liitetty yhteen miltei 2 500 pienestä verkkokolmiosta. Katon alla on 3 000 neliömetriä näyttelytilaa, joissa on esillä Louvren oman esineistön lisäksi myös lainaesineitä yksityiskokoelmista kalligrafiasta alabasterimaljakoihin. Galleria avautuu yleisölle lauantaina.

Lähteet: AFP, AP