Luomutuotanto lisääntyy kysyntää hitaammin

Maidon ja lihan luomutuotanto lisääntyy Uudellamaalla, mutta ei täytä vielä kasvavan kysynnän tarpeita. Vajetta on alettu täyttää ulkomaisella luomumaidolla.

Kotimaa
Nuorkarjaa laitumella.

Vielä vuosi sitten Uudellamaalla ei ollut yhtään luomumaitotilaa, mutta nyt suunta on ylöspäin. Parhaillaan luomusiirtymää valmistelee kymmenkunta maito- tai lihatilaa. Karkkilalaisen Palmun tilan pellot siirrettiin luomulle viisi vuotta sitten ja kohta on maidon vuoro.

- Askel oli helppo kun pellot oli jo luomussa ja meijerissä, johon minun maito menee, on pulaa luomumaidosta niin tässä kaikki palaset loksahti kohdalleen. Ei tässä oikeastaan tule muuta uutta kuin talviulkoiluttaminen ja tietenkin paperitöitä ihan kiitettävästi - kaikki pitää merkitä ylös, Olli Palmu kuvailee.

Palmujen 60-luvulla rakennettu navetta täytti luomukriteerit isännän epäilyistä huolimatta ja tilan naudat ovat luomua marraskuun alusta lähtien. Luomuun tilallisia houkuttelevat luonnon mukaisesta tuotannosta maksettava lisätuki ja kasvava kysyntä.

- Siihen nähden miten tuolla muualla maailmassa ja minkälaisella nopeudella luomutuotteiden kysyntä on kehittynyt niin jos Suomen markkinat vähänkään seuraa niitä niin ei ole hätäpäivää. Katto ei tule vastaan vielä pitkiin aikoihin, luomutuotanto voitaisiin hyvin kaksin- tai kolminkertaistaa, ProAgria Uusimaan maaseutuneuvoja Esa Partanen vakuuttaa.

Kysynnän kasvulla on myös kääntöpuolensa - esimerkiksi luomumaitoa on alettu jo tuoda Suomeen maan rajojen ulkopuolelta. Ilmiö kummastuttaa kotimaista maidontuottajaa.

- Eihän se hyvältä tunnu. Toimenpiteillä täällä Suomessakin pystyttäisiin se kysyntä tyydyttämään. Kauppakin on sellainen, että se mahdollisimman halvalla haluaa sen tuotteen sinne hyllyyn niin se on sitten omiaan tätä meille maksettavaa tuottajahintaa pitämään kurissa, Palmu huomauttaa.

Pro Luomu -yhdistys järjestää 1.lokakuuta Hyvinkäällä seminaarin luomutuotannosta.