Perussuomalaisille tulossa jättivoitto kuntavaaleissa

Yle Uutisten tuoreen kuntavaalimittauksen mukaan perussuomalaisia äänestää 17,2 prosenttia vastanneista, ja puolue kolminkertaistaisi viime kuntavaalien äänisaaliinsa. Suurin häviäjä olisi keskusta, mutta menettäjiä olisivat myös kaikki muut puolueet paitsi vihreät.

Kuntavaalit 2012
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten kannatus on noussut edellisestä, elokuussa tehdystä mittauksesta lähes puolitoista prosenttiyksikköä.

Kokoomus on edelleen suosituin 21,5 prosentillaan. SDP:lle mitattiin 19,9 ja keskustalle 15,9 prosentin lukemat. Elokuusta SDP:n kannatus on noussut 1,2 prosenttiyksikköä. Kokoomuksen suosio on pudonnut 1,2 ja keskustan 0,7 prosenttiyksikköä.

Viime kuntavaaleista keskustalle tappiota kertyisi yli neljä prosenttiyksikköä, kokoomukselle tasan kaksi ja SDP:lle runsaan prosenttiyksikön verran.

Vihreiden kannatus viime kuntavaalien lukemissa

Vihreät sai syyskuussa 8,9, vasemmistoliitto 7,8, RKP 4,3 ja kristillisdemokraatit 3,2 prosentin kannatuksen. Vihreiden ja vasemmistoliiton suosio oli laskussa. RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatus pysyi ennallaan.

Viime kuntavaaleista vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat menettäneet tasan yhden ja RKP vajaan puolen prosenttiyksikön verran. Vihreiden kannatus on nyt viime kuntavaalien tuloslukemissa.

Taloustutkimus haastatteli puolueiden kuntavaalikannatusarviota varten yhteensä 2 424 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 57,2 prosenttia vastanneista. Haastattelut tehtiin 3.-19.9.2012, ja virhemarginaali on 1,7 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Puolueiden kuntavaalikannatusmittauksen tuloksia ei voi suoraan verrata heinäkuun eikä sitä aiempiin eduskuntavaalikannatusarvioihin.