1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Psykopaateilla on huono hajuaisti

Australialaistutkijat sanovat, että havaintoa voidaan hyödyntää sairauden diagnosoinnissa.

Ulkomaat

Tuoreen australialaisen tutkimuksen mukaan psykopaattisista häiriöistä kärsivillä ihmisillä on huomattavasti tavanomaista huonompi hajuaisti.

Tutkijat halusivat selvittää ovatko psykopatiaan liittyvät piirteet, kuten empatiakyvyn puute ja antisosiaalisuus yhteydessä heikkoon hajuaistiin. Jo aiemmin on tiedetty sekä psykopaateille tyypillisten ominaisuuksien että huonon hajuaistin johtuvan toimintahäiriöstä otsalohkossa (OFC).

Kaksi Sydneyn yliopiston tutkijaa testasi hajuaistin 79 nuorelta ihmiseltä, joilla on diagnosoitu psykopaattisia häiriöitä. Kokeessa tutkijat havaitsivat, että koehenkilöillä oli vaikeuksia erottaa erilaisia tuoksuja.

Tutkijat arvioivat, että Chemosensory Perception-lehdessä julkaistua tulosta voidaan hyödyntää psykopaattisten henkilöiden diagnosoinnissa. Tutkijoiden mukaan heikko hajuaisti on kiinnostava indikaattori sen vuoksi, että tutkittavan on vaikeaa pystyä huijaamaan haistamistestissä koska "oikeat" ja "väärät" vastaukset diagnoosin kannalta eivät ole tutkittavan tiedossa.

Tutkijat kuitenkin painottavat, ettei heikko hajuaisti merkitse henkilön olevan psykopaattinen. Huono hajuaisti voi johtua myös useista muista syistä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi