Koptipappi sanoutui irti Muhammed-videosta

Satelliittikanavansa verkkosivuilla julkaisemassaan kannanotossaan Zakaria Botros kuitenkin huomauttaa, että vaikka elokuvan kohtaukset ovat provokatiivisia, ne pitävät hänen mielestään osittain paikkansa.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa asuva koptikristitty pappi Zakaria Botros kiistää olleensa missään tekemisissä kohutun Muhammed-videon kanssa. Botros sanoo Alfady-satelliittikanavansa verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa tuomitsevansa videon ja sen synnyttämän väkivallan.

Kannanotossaan Botros kuitenkin huomauttaa, että vaikka elokuvan kohtaukset ovat provokatiivisia, ne pitävät hänen mielestään osittain paikkansa.

Botrosta on epäilty julkisuudessa kohuvideon ideologiseksi innoittajaksi. Muun muassa Los Angeles Times yhdisti hänet kiisteltyyn videoon. Lehden mukaan elokuvaan liitetyt kolme henkilöä ovat kaikki Botrosin kannattajia. Muun muassa elokuvan tuottajaksi ilmoittautunut Nakoula Basseley Nakoula on vankilassa ollessaan sanonut kannattavansa Botrosin näkemyksiä.

Muslimien viattomuus -niminen video tekee pilkkaa profeetta Muhammedista ja esittää hänet homoseksuaalina ja pedofiilina. Video on nostattanut rajuja mellakoita islamilaisissa maissa.

Egyptiläissyntyinen Zakaria Botros tunnetaan kiihkeänä islaminuskon vastustajana. Hänet vangittiin useita kertoja kotimaassaan Egyptissä, koska hän yritti käännyttää muslimeja kristinuskoon. Hänet karkotettiin Egyptistä 1990-luvulla presidentti Hosni Mubarakin kaudella. Botros asuu nykyään Yhdysvalloissa, missä hän pyörittää omaa Alfady-nimistä satelliittikanavaansa.