1. yle.fi
  2. Uutiset

Applen uusi käyttöjärjestelmä toi "ratkaisun" Kiinan ja Japanin saarikiistaan

Uuden iOS 6 -käyttöjärjestelmän myötä Applen oma karttapalvelu korvasi Google Maps -karttapalvelun Applen laitteissa. Apple Maps-palvelussa kiistellyn Senkaku/Diaoyu-saariryhmän viisi saarta ovat muuttuneet kymmeneksi saareksi, norjalaiskaupunki on siirtynyt maalta merelle ja irlantilainen maatila muuttunut lentokentäksi.

Ulkomaat
Kuvakaappaus theamazingios6maps.tumblr.com-sivustosta.
Turhautuneet Applen karttapalvelun käyttäjät ovat ladanneet blogeihin esimerkkejä karttojen virheistä.theamazingios6maps.tumblr.com / Yle Uutisgrafiikka

Teknologiajätti Applen keskiviikkona käyttöön tullut uusi iOS 6 -käyttöjärjestelmä on sekoittanut Applen laitteilla karttoja käyttävien ihmisten elämää. Uuden käyttöjärjestelmän lataamisen myötä Google Maps -karttapalvelu on korvautunut Applen laitteissa, esimerkiksi iPhonessa, Apple Maps -karttapalvelulla.

Apple Mapsissa on kuitenkin runsaasti virheitä ja puutteita, joista käyttäjät ovat raportoineet eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi Kiinan ja Japanin välinen saarikiista näyttää saaneen Apple Mapsissa "ratkaisun" sillä viiden saaren, joita Kiina kutsuu Diaoyuksi ja Japani Senkakuksi, sijaan kartalla onkin kymmenen saarta.

Muita käyttäjien raportoimia kummallisuuksia ovat muun muassa norjalaiskaupunki Leknesin siirtyminen maalta Norjanmerelle, irlantilaisen maatilan muuttuminen lentokentäksi ja moottoriteiden päättyminen tyhjyyteen. Toisin kuin Google Maps, Apple Maps ei tarjoa julkisen liikenteen reittejä. Myös yritysten löytäminen Applen karttapalvelun avulla on tuottanut käyttäjien mukaan monenlaisia virheitä.

Turhautuneet Applen karttapalvelun käyttäjät ovat täyttäneet Twitterin ja internetin keskustelupalstat esimerkeillä karttojen virheistä sekä Applen arvostelulla.

- Maailmaa littanaksi luulleet ihmiset olivat parempia kartanpiirtäjiä kuin Apple Maps, @RayneBradley kirjoittaa Twitter-viestissään.

Tumblr -blogipalveluun on perustettu The Amazing iOS 6 Maps -blogi (siirryt toiseen palveluun), johon Apple Mapsin käyttäjät voivat lähettää kuvakaappauksia kartoissa havaitsemistaan virheistä.

Applen tiedottaja Trudy Muller lupaa yhtiön pyrkivän parantamaan karttapalveluaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi