Koe uusi yle.fi

Maailman pelottavin mainosvideo on "valitettavan totta"

Vanhempien alkoholinkäyttöön ja sen lapsille aiheuttamaan ahdistukseen pureutuva suomalainen videokampanja hätkäyttää ihmisiä kansainvälisestikin. You Tubessa esillä oleva Lasinen lapsuus -video on kuitenkin tekijöidensä mielestä totuudenmukainen kuvaus lasten tunteista.

Kotimaa
Ruutukaappaus Lasinen lapsuus -videolta.
A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -valistusvideo on nähtävillä YouTube-sivustolla.A-klinikkasäätiö / YouTube / Yle Uutisgrafiikka
Janne Takala ja Anu Pärssinen.
A-klinikkasäätiö on onnistunut herättämään huomiota tuoreella videokampanjallaan. Lasinen lapsuus -videossa lasten vanhemmat saavat humalassa hirviömäisiä piirteitä. Aamu-tv:n vieraina olivat projektikoordinaattorit Anu Pärssinen Mielenterveyden keskusliitosta ja Janne Takala A-klinikkasäätiöstä.

Lasinen lapsuus videota nimitettiin uutiskanava CNN:llä maailman pelottavimmaksi televisiomainokseksi. Videon teettäneet A-klinikkasäätiön Janne Takala ja Anu Pärssinen kertoivat Ylen aamu-tv:ssä, että videon oli tarkotiuskin herättää keskustelua.

- Me tiesimme, että tämä tulee vetoamaan Suomessa, mutta tällaisesta globaalista keskustelusta ei ollut oikeastaan minkäänlaista kutinaa eikä se ollut tämän kampanjan suunnitelmissa hakea näin laajaa kansainvälistä huomiota, kertoo Takala.

Anu Pärssisen mielestä video kuvaa vanhempien humalasta aiheutuvaa ahdistusta valitettavan hyvin.

- Aikuiset jotka ovat itse lasisen lapsuuden kokeneet ylistävät, miten hyvin tämä video vangitsee sen tunneilmapiirin, pelot ja kauhut, mitä lapset kokevat kun turvallinen vanhempi muuttuu ihan joksikin toiseksi.

Pärssisen mukaan Suomessa on hyvin myönteinen päihdekulttuuri ja helposti vähätellään sitä miltä humalainen äiti tai isä lapsesta tuntuu.

Takalan mukaan selvityksistä on käynyt ilmi, että moni 14-15-vuotiaskin murehtii, miksi vanhemmat ovat palanneet nuoruuteensa käymällä baareissa ja käyttämällä alkoholia.

Viime vuonna A-klinikkasäätiön selivtyksessä vähän yli neljännes 12-18-vuotiaista nuorista kertoi kokeneensa haittoja vanhempiensa alkoholinkäytöstä.