Ruotsalaisten vanha sotarikos paljastui joesta Puolassa

Veikseljoen kuivuminen on paljastanut pohjasta 350 vuoden takaisen ryöstölastin, jota Puolan valloittajat olivat rahtaamassa Ruotsiin.

kulttuuri
Tutkija puhdistaa esinettä joella.
Tutkija puhdisti joesta löytynyttä paatta Veiksel-joella Varsovassa torstaina.TVP

Veikselin vedenpinnan lasku Varsovassa on sananmukaisesti paljastanut rikoksen eli ruotsalaisten sotajoukkojen ryöstösaaliin 1600-luvulta. Kuivahtaneen joen pohjalla makaa jättiläismäisiä marmori- ja alabasteriesineitä, joista tutkijat tiesivät jo ennestään, mutta joiden tarkka paikka ei ollut selvä.

Arkeologit ja sukeltajat olivat etsineet upotettua sotasaalista Veikselistä kolmen vuoden ajan ja löytäneetkin joitakin esineitä, mutta vasta vedenpinnan raju aleneminen kuivuudesta kärsivässä Puolassa on paljastanut aarteet koko komeudessaan.

Voittoisat ruotsalaiset sotajoukot ryöstivät 350 vuotta sitten Puolan kulttuuriaarteita ja rahtasivat ne meritse Ruotsiin. Tutkijat arvelevat, että nyt löydetyt marmoriset lattialaatat, pilarit ja ovikaaret ovat peräisin Varsovan kuninkaanpalatsista sekä kuninkaallisesta maaseutuasumuksesta Kazimierzowskin palatsista.

Saalista kuljettanut lotja haveroi Veikselillä ollessaan ilmeisesti matkalla Gdanskin satamaan. Aikalaiskirjeissä on säästynyt mainintoja tällaisista onnettomuuksista.

Kymmenen tonnia kulttuuriaarteita

Kadonneen aarrelastin löytyminen on iso ilo Puolalle, jota ovat ryöstelleet milloin minkin ulkovallan joukot, viimeksi Saksan natsiarmeija ja Neuvostoliiton puna-armeija toisen maailmansodan aikana. Esineet ovat säilyneet vetisestä paikastaan huolimatta erittäin hyvässä kunnossa, vaikka ovatkin pahanhajuisen mudan peitossa, tutkijat kertovat.

Esineet aiotaan nyt nostaa, kunhan parhaasta keinosta päästään päätökseen. Kelluvilla nostokurjilla ei ole asiaa matalalle painuneelle vedenpinnalle. Toistaiseksi nostettavaa on löytynyt kymmenen tonnia, mutta Varsovan museon tutkija Hubert Kowalski arvelee, että lisääkin löytyy. Lotjien kantokyky oli jopa 60 tonnia.

Veikselin pinta on nyt alimmillaan ainakin 200 vuoteen. Sen vanhempia tietoja ei ole kirjattuina. Kuivuneesta joenpohjasta on löytynyt myös toisen maailmansodan aikaisia räjähteitä ja juutalaisten hautakivien kappaleita.

Lähteet: AP, Reuters