Medusan perintö jatkaa vanhoilla linjoilla

CIA:n sisällä toimii operaatio Threadstone, jonka tarkoituksena on tuottaa superagentteja valtion tarpeisiin. Ohjelmaan valitut yksilöt syövät päivittäin sinisiä ja vihreitä pillereitä, jotka lisäävät niin heidän psyykkisiä kuin fyysisiä kykyjään.

kulttuuri
Tähtiä.

Tieto operaatiosta on vuotanut talon ulkopuolelle ja ohjelma päätetään lopettaa. Jotta kukaan ei saisi tietää asiasta, tapetaan kaikki koulutuksessa mukana olleet. Henkiin jää kuitenkin yksi agentti, Aaron Cross (Jeremy Renner), joka yhdessä tutkimusprojektissa mukana olevan geenitutkija Marta Searingin (Rachel Weisz) kanssa, ryhtyy selvittämään mistä on kyse ja kuka on vastuussa hänen kumppaneidensa kuolemista.

Medusan perinnön mainoslause kuuluu: Ei koskaan ollut vain yhtä. Tällä viitataan siihen, että aiemmissa kolmessa Medusa –elokuvassa seikkaillut agentti Jason Bourne ei enää ole mukana tarinassa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Bournea esittänyt Matt Damon ei enää halunnut jatkaa sarjassa.

Koska sarjan elokuvat ovat kuitenkin olleet erinomaisen tuottoisia, ei tuotantoyhtiö tietenkään halunnut lopettaa elokuvien tekemistä yhden tuittuilevan näyttelijän takia. Niinpä kaikki Medusa-elokuvat käsikirjoittanut Tony Gilroy sai tehtäväkseen kirjoittaa tarinaan mukaan uuden sankarin. Tuloksena on elokuva Medusan perintö, joka aloittaa tapahtumat jälleen alusta. Tällä kertaa oikeutta etsivä sankari ei siis ole menettänyt muistiaan vaan ryhtyy selvittämään kuka on se katalus, joka on vastuussa hänen kollegojensa kuolemisesta ja siitä, että hän voi ilman lääkkeitä menettää yli inhimilliset kykynsä ja palautua ihan tavalliseksi ihmiseksi.

Pääsankarin vaihdosta huolimatta Medusan perintö jatkaa vanhojen Medusa-elokuvien linjoilla. Vakoilupomot ovat edelleen ilkeitä ja mukana on niin isoja tappeluita kuin vauhdikkaita takaa-ajoja.

Uusi sankari on edellisen tapaan sisältä pehmo, mutta ulkoisesti hän on aiempaakin kovempi. Hän hyppii kepeästi yli huimien vuorensolien, sukeltelee kuin hylje jäisessä vedessä ja parkouraa ketterästi talojen katoilla, eivätkä luodit tunnu häneen tehoavan. Itse asiassa Aaron Crossissa ja häntä takaa-ajavassa agentti pahiksessa on ilmiselviä terminaattorimaisia piirteitä. Kuinka tietoista tämä itse tarinaankin yltävä laina on, jäänee ikuiseksi arvoitukseksi.

Terminaattorin, sen enempää kuin aiempien Medusa-elokuvien tehoihin ei Medusan perintö yllä kuin hetkittäin. Sen verran hyvää tempoa leffan käsikirjoittanut ja myös ohjannut Tony Gilroy onnistuu kuitenkin pitämään yllä, että tarinan onttouden voi heittää mielestään ja heittäytyä seikkailun vietäväksi. Loppu jättää kaiken tietenkin avoimeksi, joten voinemme olettaa uuden Medusa-elokuvan saapuvan kankaille parin vuoden sisällä.