Juomajauheella langat ja tukka turkoosiksi

Amerikkalainen Kool-Aid -juomajauhe on rantautunut Suomeen värjäysaineeksi. Voimakkaan värisillä ja karkintuoksuisilla juomajauheilla voi värjätä vaikka villalankoja, puuvillaisia paitoja tai jopa hiuksia! Kaiken lisäksi värjääminen on nopeaa.

ilmiöt
Kuvassa värikkäitä lankavyyhtejä
Raila Paavola / Yle

Suomessa on käytetty amerikkalaislapsille tuttua Kool-Aid -juomajauhetta väriaineena jo parin vuoden ajan. Jauheita hankitaan pääasiassa netin kautta. Annospussit sisältävät muun muassa vahvaa elintarvikeväriä, maku- ja aromiaineita sekä askorbiinihappoa. Kun jauheesta tehdään juomaa, lisätään vesi ja sokeri.

Nopea värjäystapa

Juomajauheella värjäys vie aikaa vain muutaman minuutin, mikä poikkeaa esimerkiksi aikaa vievästä kasvivärjäyksestä. Ensin laitetaan värjättävät langat veteen kostumaan.

Sitten kuumennetaan vesi kattilassa reilusti kädenlämpöiseksi ja siirretään pois liedeltä. Kädet suojataan kertakäyttöhansikkailla. Vettä on hyvä olla sen verran, että värjättävän lankamäärän saa sinne upotettua. Esimerkiksi yhteen litraan vettä laitetaan yksi annospussi juomajauhetta. Sekoitetaan kunnes liukenee.

Tämän jälkeen puristellaan kostumassa ollut villavyyhti kuivemmaksi ja aloitetaan värjäys laskemalla haluttu osa vyyhdistä väriveteen. Värjätä voi langan joko kokonaan tai osittain, kerran tai useammin. Vyyhtiä voi myös taitella pienempien värialueiden aikaansaamiseksi.

Vahingossa tulee ruskeaa kauhean helposti.

Sari Koivusalo

Värjäystulos on parempi, kun lanka ei ole tiukasti kerällä vaan löysästi vyyhtinä.

Kun väri imeytyy lankaan, vesi kirkastuu. Jos tuntuu, että väri jää veteen, kuumennetaan vettä lisää.

Värien sekoittaminen haastavaa

Juomajauheet ovat kirkkaan värisiä - punaisia, oransseja, keltaisia ja turkooseja. Värjäystä kokeilleen käsityöläisen Sari Koivusalon mukaan väriympyrän opit eivät aina tunnu toimivan.

- Vahingossa tulee ruskeaa kauhean helposti. Jos taas yrittää tehdä ruskeaa väriopin sääntöjen mukaan, sitä ei välttämättä synny. Värien sekoittamisessa kannattaa olla varovainen, ettei tule likaista väriä.

Koivusalon mukaan kannattaa valita langaksi meleerattu harmaa valkoisen sijaan, jollei tykkää kirkkaista väreistä.

Netistä löytyy ohjeita myös mikrovärjäykseen ja puuvillaisten T-paitojen värjäykseen.

Jopa hiusten värjäykseen

Käsityöläinen Sari Koivusalo on värjännyt Kool-Aid -värijauheella erityisesti villalankoja, mutta hurjimmat värjäävät värillä jopa hiuksia. Jauheesta keitetään perunajauhojen kanssa kiisseli, suojataan hiusrajaa vaseliinilla, laitetaan kiisseli päähän ja mennään saunaan kiinnittämään väri.

Kosmetiikan kemian asiantuntijan Raija Karan mukaan tällaisissa tuotteissa olevia tavallisia elintarvikevärejä on kautta aikojen käytetty hiusten värjäykseen. Jos tällaisella elintarvikekäyttöön tarkoitetulla tuotteella värjää hiuksiaan, on vastuu täysin käyttäjällä. Tuotteen valmistajan vastuu rajoittuu käyttöohjeen mukaiseen käyttöön.