Shell haastaa Greenpeacen oikeuteen Alaska-protestin takia

Shell vie oikeuteen riidan, jossa se ja ympäristöjärjestö Greenpeace ovat vastakkaisilla kannoilla Pohjoisen jäämeren öljynporausten turvallisuudesta.

Ulkomaat
Jääkarhu-pehmoeläin seisoo huoltosemalla mittareiden edessä.
Greenpeacen aktivistit veivät luonnollisen kokoisen jääkarhu-pehmoeläimen Shellin huoltoasemalle Hollannissa 14. syyskuuta. Protesti oli osa ympäristöjärjestön kampanjaa Shellin Pohjoisen jäämeren öljynporauksia vastaan.AFP / Lehtikuva

Öljy-yhtiö Shell haastaa ympäristöjärjestö Greenpeacen oikeuteen, jotta järjestö ei enää pystyisi haittaamaan Shellin öljynporauksia Alaskan vesillä. Shell haluaa oikeudelta tuomion, jossa Greenpeacen jäseniä kiellettäisiin miljoonan euron sakon uhalla tulemasta puolta kilometriä lähemmäksi Shellin omaisuutta.

Greenpeacen mukaan Alaskan vesien poraukset ovat suureksi vaaraksi herkälle merialueelle. Shell puolestaan painottaa ottavansa turvallisuuskysymykset huomioon.

Greenpeacen aktivistit osoittivat viimeksi viikko sitten mieltään Shelliä vastaan kiinnittämällä sen hollantilaisten huoltoasemien bensapumppuja yhteen pyörälukoilla. Kesällä Greenpeace herätti huomiota Shellin mainoksista tehdyillä irvailuversioilla (siirryt toiseen palveluun).

Laiterikko ja talven tulo lykkäävät syväporauksia

Shellin oli määrä syventää koeporauksia öljylähteisiin saakka tänä syksynä, mutta poraukset keskeytyivät, kun öljyvuotojen hillitsemiseen tarkoitettu kalusto osoittautui epäkelvoksi. Tshuktshienmeren koeporaukset on nyt siirretty ensi vuodelle, koska alueelle on jo tulossa talvi pakkasineen, kovine merenkäynteineen ja jäälauttoineen.

Beaufortinmerellä poraukset ovat sään puolesta mahdollisia lokakuun loppuun. Shell sai tällä viikolla Yhdysvaltain hallitukselta luvan alustaviin porauksiin Beaufortinmerellä, mutta itse öljyyn ei vielä kajota.

Kalliiksi käyneet olosuhteet saivat kilpailijayhtiö BP:n ilmoittamaan kesällä, että se keskeyttää oman hankkeensa Pohjoisella jäämerellä määrittelemättömäksi ajaksi. Venäläisillä yhtiöillä Gazpromilla ja Rosneftilla on meneillään omat hankkeensa Venäjän rannikolla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters