Koe uusi yle.fi

Koruissa Lahtikin on sympaattinen

Lahtelaisten liikkeiden ikkunoihin on ilmestynyt erikoisia koruja. Ne ovat ulkopaikkakuntalaisten taitelijoiden näkemyksiä Lahdesta.

Lahti
Kierrätysmateriaaleista tehtyjä koruja SPR:n putiikin näyteikkunassa
SPR:n näyteikkunan korut on tehty kierrätysmateriaalistaJuha-Petri Koponen / Yle

Lahti korut -näyttelyssä 14 yrityksen ikkunaan on kerätty töitä 27 korutaiteilijalta. Suurin osa on ulkomaalaisia, kaukaisin tekijä on Yhdysvalloista. Kaikille taiteilijoille Lahti on vieras kaupunki.

- Osa on käynyt kaupungissa, osa pohjaa työnsä nettitietoihin. Tilasimme töitä, joissa he yrittävät kuvailla Lahtea, näyttelyn toinen tuottaja, korutaiteilija Anna Rikkinen kertoo.

Osassa teoksista on havaittavissa surumielisyyttä, mutta myös sympatiaa ja ilottelevuutta sekä Lahdelle ominaista urheiluhenkeä.

Anna Rikkinen

Korujen perusteella Lahdesta saa moniulotteisen kuvan. Joillekin Lahti näyttäytyy jopa runollisena, toisille sävyltään tummana kaupunkina.

- Osassa teoksista on havaittavissa surumielisyyttä, mutta myös sympatiaa ja ilottelevuutta sekä Lahdelle ominaista urheiluhenkeä.

Näyttelyyn kuuluu kaikille avoimia kiertokävelyitä, joissa tutustutaan kaikkien näyteikkunoiden koruihin oppaan avustuksella. Kolmen viikon näyttelyajan jälkeen työt lähtevät esittäytymään Keski-Eurooppaan.

- Meillä on näyttely Münchenissä Saksassa sekä Gentissä Belgiassa, Anna Rikkinen iloitsee.