1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Särkiä ja rökhäitä pellolaisittain

Teatteri Meän Suota jatkaa uutuusesityksessään "Särkiä ja rökhäitä" aiemman "Aamukahviakhaan en ole saanu" -näytelmän hyväksi havaitulla linjalla. Tosin tapahtumat eivät mene tälläkään kertaa ihan putkeen.

Teatteri Meän Suota itse teossa. Kuva: Meän Suota

Näytelmän juhannusaattoon osuu emännän syntymäpäivä, joka sattuu olemaan myös hääpäivä. Asiat alkavat mutkistua jo siitä, että rouvasväen onkireissu tuottaa saaliiksi vain näytelmän nimen mukaisesti särkiä ja rökhäitä. Rökhäitä?

- Meilläpäin puhutaan rökhäistä, kun tarkotetaan semmosia ahvenen näkösiä oikein piikikkäitä kaloja. Muistan kun poikasena oli aina sormet verillä, kun niitä yritti ongenkoukusta irrottaa. Kiiskikö lienee oikeasti vai mikä, aprikoi näytelmän kirjoittaja Heimo Buska.

Heimolla itsellään on esityksessä isäntämiehen rooli ja onpa hän työntänyt näppinsä myös ohjaukseen.

Jos mukaan saataisiin myös nuoria, toimintaa voitaisiin laajentaa ja monipuolistaa.

Heimo Buska, Teatteri Meän Suota

Meän Suota ei torju tulijoita

Teatteri Meän Suota on toiminut Pellossa 12 vuotta. Sen myötä Heimo Buska innostui uudestaan aktiivisesta teatteriharrastuksesta, vaikka näytteleminen onkin kiinnostanut pikkupojasta asti. Nuorta väkeä toivottaisiin toimintaan mukaan myös nyt.

- Tämän meidän "nuorisoteatterin" keski-ikä on 64 ja risat. Jos mukaan saataisiin myös nuoria, toimintaa voitaisiin laajentaa ja monipuolistaa, Heimo Buska kertoo.

Vieropalkisen ihmiselle teatteriryhmän nimi tuo taas kielimuurin eteen. Suota?

- Suota on tällä perällä vanha sanonta, joka tarkottaa joukkoa, laumaa, porukkaa, Heimo Buska suomentaa.

Pellossa korkeakoulu?

"Särkiä ja rökhäitä" -esityksen ensi-ilta on Pellon Korkeakoulussa, joka on myös Teatteri Meän Suotan kotinäyttämö. Korkeakoulu?

- Se on Pellon entinen ala-aste, joka on nykyään harrastajaryhmien käytössä. Se on  Pellon korkein rakennus ja kun meilläkin on siellä hyvät tilat, niin ollaan nyt käyty siellä vuoden verran korkeakoulua, Heimo Buska veistelee.

"Särkiä ja rökhäitä" on tarkoitus tarjoilla myös Pellon ulkopuolella, kuten esimerkiksi syyskuun lopussa Staalon teatterifestissä Levillä.

Ensi-ilta on kuitenkin kotona Pellossa perjantaina 21.9. klo 19.00. Ensi-illan lipputulot ryhmä on päättänyt lahjoittaa pelastushelikopteri Aslakille.

- Tämmönen päätös tehtiin, että voihan ne hyvään tarkotukseen antaa. Muista esityksistä jos sitten kertyisi ryhmälle vähän toiminta- ja matkarahaa, Heimo Buska sanoo.