1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret kuriin keskustelemalla - jääkö jälki-istunto historiaan?

Jälki-istunto ei ole enää koulujen ensisijainen keino puuttua lasten ja nuorten töppäilyihin. Jälki-istuntoa saa vain vakavammista rikkeistä, mutta pääasiassa koulut turvautuvat kurinpidossa oppilaiden kanssa keskusteluun.

- Se oli semmonen vähän tappelun tapainen, leikkimielellä. Siitä oli ollut aikaisemminkin puhetta, että ei saa edes leikillään tapella. Opettaja sen sitten näki ja laittoi kaken, kahdeksasluokkalainen Riku Hänninen Mikkelin Rantakylän koulusta kertoo.

Laittoi kaken, sanoo Riku. Siis minkä ihmeen kaken? Ennen vanhaan puhuttiin vain jälkästä. Useissa kouluissa jälki-istunto ei kuitenkaan enää pidä ykkössijaa kurinpitomenetelmien kavalkadissa.

Kake on lyhenne kasvatuskeskustelusta, joka on kouluissa tänä päivänä jälki-istuntoa yleisempi kurinpitoseuraamus. Kasvatuskeskustelussa nuoren kanssa jutellaan töppäilystä, jonka jälkeen hän joutuu itse soittamaan opettajan valvonnassa vanhemmilleen ja kertomaan tapahtuneesta. 

- Ellei se nyt joku vakavampi juttu ole, niin ei se nyt kamalan kamalaa ole. Riippuu vähän vanhemmista, että miten vakava kake on. Itse  sain aika paljon palautetta kotona siitä, että sen jälkeen ei ole tullut yhtään jälki-istuntoa eikä kakea, Hänninen kuvailee kokemuksiaan.

Karskeimmankin kaverin ääni värisee

Jälki-istuntoa oppilaille rapsahtaa yleensä vasta sitten, kun pikkurikkeitä on tullut useita tai teko on vakava. Monet opettajat kuitenkin kyseenalaistavat jälki-istunnon merkityksellisyyden.

- Onko siinä mitään järkeä että myöhästelyistä tai tekemättömistä tehtävistä tai muista tämän tyyppisistä asioista istut tunti toisensa perään hiljaa jossain luokassa, et välttämättä edes muista mistä asioista jälki-istuntoa on tullut. Onko siitä oikeasti sitten kasvatuksellista hyötyä?, Rantakylän yhtenäiskoulun rehtori Eija Tynkkynen pohtii.

- Kasvatuskeskustelu tehoaa, koska nuori joutuu itse selittämään tekosensa vanhemmille. Kyllä siinä karskeimmankin nuoren ääni värisee, kun pitää ihan itse selvittää miksi tuli käytyä S-Marketin takana tupakalla, Tynkkynen sanoo.

Tehokkain kurinpalautus tulee kotoa

Nuoret ovat kuitenkin sitä mieltä, että riippuu tyystin vanhemmista kumpi on kamalampaa, jälki-istunto vai kasvatuskeskustelu.

- Mun vanhemmat on ainakin sanoneet, että siitä vaan soittelet sitten kotiin, hällä väliä, että ei se varmaan kovin kamalaa olisi, yhdeksäsluokkalainen Annu Saksa pohtii.

Saksan on toisaalta helppo sanoa, koska hän on tukioppilas, eikä ole koskaan joutunut tilanteeseen, jossa tekosia pitäisi selitellä. Hänkin taipuu lopulta pohdinnoissaan opettajan kannalle.

- Varmaan ehkä se kake on kuitenkin tehokkaampi kun siitä menee heti tieto kotiin. Jälki-istunnossa vaan istutaan tunti, siellä voisi paremminkin joutua vaikka tekemään tehtäviä tai siivoamaan tai sellaista, niin se olisi tehokkaampaa.

Lukemattomia kertoja niin kakessa kuin jälkässäkin ollut Riku Kuuva puolestaan pitää jälki-istuntoa pahempana.

- Viime vuonna ei muuta tullut tehtyäkään kuin istuttua kakessa tai jälki-istunnossa. Jälki-istunto on tehokkaampaa, kakessa ei sentään tarvitse istua ihan tuntia, Kuuva pohtii.

Kuuva kertoo parantaneensa tapansa nyt kun peruskoulun viimeinen vuosi on käsillä. Käytökseen asti vaikuttanut, tehokkain kurinpalautus tuli kotoa.

- Vanhemmilta tuli aika paljon palautusta ja on paljon kivempi kun saa viikkorahaa helpommin, Kuuva kertoo.