1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Leveäkaistatiet tiensä päässä

Liikenneviraston suunnittelun ohjausyksikön päällikön Kari Lehtosen mukaan uusia leveäkaistateitä ei Suomeen rakenneta. Vanhoja voidaan tosin jatkaa, esimerkiksi Kuutostiellä. Nämä tiet ovat kuitenkin jäämässä historiaan turvallisuussyistä. Kaikki eivät myöskään opi ajamaan oikein leveäkaistatiellä.

Liikenne
Asfalttitie
Toni Pitkänen / Yle

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen liikenne- ja infrastruktuurijohtaja Antti Rinta-Porkkunen sanoo, ettei Suomeen rakenneta enää leveäkaistateitä. Nyt osuuksia on Kaakkois-Suomessa Koskenkylä-Kouvola sekä Utti-Taavetti väleillä.

- Nämä jäivät viimeisiksi kokeiluiksi.

Samaa mieltä oli jo vuonna 2009 Tiehallinnon tieinsinööri Päivi Nuutinen. Nuutinen kommentoi asiaa silloin uusisuomi.fi -nettisivustolla. Emme tavoittaneet Nuutista kommentoimaan tätä artikkelia.

Nämä jäivät viimeisiksi kokeiluiksi.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen johtaja Antti Rinta-Porkkunen

Suunnittelun ohjausyksikön päällikkö Kari Lehtonen Liikennevirastosta sanoo myös, ettei uusia leveäkaistateitä rakenneta.

- On tosin olemassa yksi poikkeus. Vanhoja leveäkaistateitä voidaan jatkaa ja ainoa tällainen paikka olisi Kuutostiellä, mikäli jo oleva leveäkaistatie on turvallinen tieosuus, sanoo Lehtonen.

Leveäkaistatie on vaarallinen ja vaikea

Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta Antti Rinta-Porkkunen ei innostu leveäkaistateistä, syinä on turvallisuus sekä puutteelliset ajotaidot.

- Tavoitteena on, ettei kenenkään tarvitsisi kuolla liikenteessä, jos ei itse tee virhettä. Näillä kaiteettomilla teillä nokkakolareita voi sattua vaikka itse ajaisi täysin oikein.

Moni suomalainen on sitä mieltä, että leveäkaistateillä ei osata ajaa. Rinta-Porkkunen allekirjoittaa tämän.

- Osa ihmisistä ei vaan opi ajamaan näillä tieosuuksilla, vaikka kuinka opetettaisiin jakamalla tietoa ja ohjeistamalla tienvarsikylteillä.