yle.fi-etusivu

On aika katsoa kuntapäättäjien päätöksentekoa siviilistä käsin

- Minun on aika väistyä ja tehdä jotakin uutta, tuumaa politiikan jättävä mikkeliläinen asianajaja Matti Kunnas. - On aika katsoa päätöksentekoa uudesta vinkkelistä, sanoo kohta entinen kunnallispoliitikko Sanna Airas.

Mikkeli
Palveluohjaaja ja kunnallispoliitikko Sanna Airas
Palveluohjaaja ja kunnallispoliitikko Sanna AirasJouni Kirvesmies / Yle

Mikkeliläisillä Matti Kunnaksella ja Sanna Airaksella on yhteensä pitkä kuntapoliitiikon ura kohta takana. Matti on ollut mukana 20 vuotta, Sannalla on takana 16 vuotta.

On aika väistyä ja katsella päätöksentekoa uudesta vinkkelistä

- Olen jo oman panokseni antanut Mikkelin kaupungin kehittämiseen ja aikaa tarvisen myös muualle. Jos ja kun kunnan asioita hyvin hoitaa se vaatii kovasti paneutumista, aikaa menee muuhunkin kuin kokoustamiseen. Luotan nuorempiin valtuutettuihin, kyllä he hommat hyvin hoitavat, sanoo Matti Kunnas varmana.

Sanna Airas kertoo olleensa 22-vuotias kun ensimmäisen kerran tuli valituksi Mikkelin kaupunginvaltuustoon.

- Siitä asti olen ollut mukana kunnallispolitiikassa, 16-vuotta, neljä kautta. Nyt pohdin sitä ja sitä kautta tein myös päätöksen jättää Mikkelin poliittinen pelikenttä. Mielestäni minulle on nyt tärkeintä katsoa mille päätöksenteko näyttää ulkopuolisena henkilönä. Olenkohan vieraantunut arjesta, kysyy Sanna itseltään.

Mieleenpainuvia ja hyviä tehtyjä päätöksiä on jäänyt mieleen

- Parhaampana päätöksenä missä olen ollut mukana on se, että meillä on tämä ammattikorkeakoulu ja yliopistokeskus. Olemme saaneet nuoria opiskelijoita tulemaan opiskelemaan Mikkeliin. Sitä kautta meillä on sivistystaso ja kulttuuri noussut huomattavasti viime vuosina, arvioi Matti Kunnas.

Sanna Airas pitää parhaana saavutuksenaan omalla poliitiikon urallaan seudun kovaa kehittymistä.

- Mukaan pitää laskea myös kuntaliitokset. Ne ovat olleet tiukkoja paikkoja, mutta ne on kyetty hoitamaan kohtuullisen mallikkaasti. Pitää kyllä vielä mainita myös Mikkelin seudun seitsemän kunnan yhteinen sosiaali- ja terveystoimi, Seutusote. Se oli myös tiukkaa vääntöä. Hyvä, että se saatiin aikaan. Lähidemokratia toteuu siinä paremmin, kuin liikelaitosmallissa. Siinä päätöksenteko olisi karannut liian kauas.

Ikäviä päätöksiä

- Viimeaikainen Mikkelin jäähallipäätös on minun mielestäni kelju juttu. Se romutti mielestäni yhteistä tahtoa siitä, että kaikki isot asiat otetaan ja hoidetaan budjetin kautta. Jos tällainen tapa yleistyy, että näinkin isoja hankkeita rahoitetaan budjetin ulkopuolelta, kaupungin taloudenpito muuttuu lähes mahdottomaksi, harmittelee Matti Kunnas.

- Kaupungin teknisen toimen ulkoistaminen YIT:lle, se oli minulle henkilökohtaisesti vaikea asia, muistelee Sanna Airas omassa työhuoneessaan kunnanmäellä Mikkelin Rantakylässä.

Suurimmat haasteet tulevaisuudessa

- Suurimpana haasteena tulevaisuudessa mielestäni on se, että löytyy yhteinen kehitystahto ja yhteinen näkemys asioista. Meillä on rajatut resurssit, meidän täytyy käyttää eurot oikein ja käyttää niitä tarvittaviin kohtiin. Tätyy löytyä myös luottamus siihen, että tänä vuonna tehdään tätä ja toisena vuotena taas toista, arvioi tulevaisuutta asianajaja Matti Kunnas 20-vuoden tuomalla kokemuksella.

- Minua puolestani jänskättää se, kuinka palveluja kyetään tarjoamaan tulevaisuudessa kaikille Mikkelin asukkaille tasapuolisesti. Mikkeli on laaja kaupunki, sanoo Sanna Airas.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä