1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuljetustuki

Alueellisen kuljetustuen poistuminen kirpaisee yrityksiä

Alueellisen kuljetustuen poistuminen kirpaisee Itä-Suomessa etenkin sahoja. Kerimäkeläisen Sahakuution toimitusjohtaja Jari Suomalainen kertoo, että tuotteen kokonaishinnasta kuljetustuen osuus on vain vajaan prosentin mutta kilpailluilla vientimarkkinoilla silläkin on merkitystä.

kuljetustuki
Tukki sahan liukuhihnalla.
YLE

Sahakuution vajaan 60 tuhannen kuution vuosituotannosta lähes kaksikolmasosaa menee vientiin. Vaikka lopputuotteen hinnassa kuljetustuen osuus on marginaalinen on sillä kokonaistuotannossa suuri merkitys.

- Tällä hetkellä meillä menee vientiin tuotannosta sellainen 30 000 kuutiota ja korvaus on ollut 40 000 euron luokkaa niin se tarkoittaa pikkuisen yli euron per kuutio. Moni herkästi ajattelee, että asiakas lopputuotteen hinnassa maksaa mutta tässä kilpailutilanteessa se on aika mahdoton yhtälö sisällyttää hintaan, laskee Jari Suomalainen.

Yritysten pitkiä kuljetuskustannuksia kompensoivaa kuljetustukea on maksettu tänä vuonna liki kuusi miljoonaa euroa. Alueellista kuljetustukea jaetaan yrityksille vielä ensi vuoden ajan. Suomalaisen mielestä pitkiä kuljetusmatkoja tulisi kompensoida jatkossakin.

- Se olisi suomalaisen sahateollisuuden ja yleensäkin tuotannon kilpailukyvyn kannalta erityisen tärkeää.

Lue seuraavaksi