1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuljetustuen lakkauttamisessa vastakkain etelä ja pohjoinen

Pölkky Oy:n toimitusjohtaja Jouko Virranniemi on järkyttynyt ja pettynyt valtion suunnitelmista lakkauttaa kuljetustuki kokonaan. Työministeri Lauri Ihalainen perustelee päätöstä yritystukien leikkaamisella, mitä ajaa yleinen tahtotila. Jouko Virranniemeä työministerin perustelut eivät vakuuta.

Kotimaan uutiset
Pölkky Oy
Kuusamolainen Pölkky Oy vie Egyptiin vuosittain satatuhatta kuutiota sahatavaraa.Ensio Karjalainen / Yle

Työministeri Lauri Ihalainen vahvisti torstaina illalla, että alueellinen kuljetustuki loppuu ensi vuoden jälkeen. Kuusamolaisen Pölkky Oy:n toimitusjohtaja Jouko Virranniemen mukaan kuljetustuen lakkautuspäätöksessä on vastakkain Etelä- ja Pohjois-Suomen tahto.

- Ei meiltä ole kysytty ollenkaan, miten meidän kilpailukyky jaksaa, miten päätös vaikuttaa meihin ja tämän alueen yrityksiin ja sijaintipaikkaongelmista johtuviin ylimääräisiin kuljetuskustannuksiin. Mutta tietyt tahot, virkamiehet ynnä muut Etelä-Suomessa tekevät tällaisia päätöksiä meidän puolestamme, Virranniemi sivaltaa.

Jo nyt Pohjois-Suomen yritykset käyvät kovaa kilpailua eteläisen Suomen sekä Ruotsin kanssa. Virranniemen mukaan trailerikuljetuksissa Keski-Eurooppaan, Pohjois-Suomen yritykset häviävät jo nyt kilpailijoilleen.

- Kun viemme Keski-Eurooppaan jalostekuormaa, meillä on 1000 euroa kalliimmat rahdit kuin mitä on Etelä- ja Keski-Suomen yrityksillä. Ruotsiin verrattuna ero on vieläkin suurempi.

Pohjois-Suomella on edessä hankalia aikoja

Valtion suunnittelema kuljetustuen lakkauttaminen asettaa pohjoissuomalaiset yritykset hankalaan asemaan.

- Jos halutaan, että tällä alueella teollisuus ei ole kilpailukykyinen viennissä niin annetaan markkinavoimien jyllätä. Mikäli vielä rikkidirektiivi toteutuu noin rajuna kuin se nyt näyttää, se on katastrofi Pohjois-Suomen teollisuudelle ja edessä on alasajoja, Virranniemi ennustaa.

Toivoa ei Virranniemi halua kuitenkaan vielä heittää kaivoon.

- Jos hyviä asioita haetaan, niin Ihalainenhan oli sanonut, että kuljetustuki uudistetaan tavalla tai toisella. Se on toinen asia, mihin muotoon se saadaan. Jos asetetaan jokin työryhmä miettimään vaihtoehtoja kuljetustuelle, niin meitä vapaaehtoisia kyllä löytyy työryhmä työskentelyyn mukaan.

Pölkky Oy:llä on saha- ja jatkojalostustoimintaa muun muassa Kuusamossa ja Taivalkoskella. Kesäkuun lopussa yritys osti Kajaanin sahan UPM:ltä.

Lue seuraavaksi