Laboratoriojonojen takaa löytyy lääkäri

Lääkäreillä on avaimet Kainuun keskussairaalan laboratorion jopa tunteja kestävien jonojen purkamiseksi. Näytteiden otto ruuhkautuu aamuisin ja vastaavasti iltapäivisin tilat kaikuvat tyhjyyttään. Laboratoriosta todetaan, että tilanne korjaantuu kun lääkärit oppivat varauskäytännön.

laboratoriot
Miehelle tehdään verikoetta
Ruotsalaistutkijoiden mukaan verikokeesta voidaan yksinkertaisella tekniikalla todeta haimasyöpä.Yle

Kainuun keskussairaalan laboratoriotilojen aulassa on aamuisin täyttä. Näytteenottoon jonotetaan parhaimpina aamuina tunteja, toisena aamuna jonoa ei ole ja iltapäivisin tilat ovat tyhjillään. Pahimmillaan ihmiset jonottavat vuoronumeroa jo ennen ovien aukeamista aamuvarhain.

Osastonhoitaja Seija Suuronen sanoo suoraan, että netistä varatulla ajalla kaikki toimii, vuoronumerot tuovat sen sijaan vaikeasti ennakoitavat ruuhkat laboratorioon.

- Me emme voi ennalta tietää, milloin ruuhka syntyy. Meillä voi olla juuri sinä päivänä niukasti henkilöstöä paikalla.

Ruuhkia yritetään tasata pyytämällä henkilöstöä muilta osastoilta apuun. Ruuhkan iskiessä ongelma on tosin tilojen rajallisuus. Suurosen mukaan ongelma olisi varsin helposti ratkaistavissa.

- Sellaiset potilaat, joiden laboratoriotutkimus vaatii ravinnotta oloa, voisivat tulla aamupäivällä ja sellaiset asiakkaat, joiden ei tarvitse olla ravinnotta, tulisivat pääsääntöisesti iltapäivisin.

Helposti sanottu mutta vaikeammin toteutettu. Aamuaikaa tarvitseva joutuu pahimmillaan klikkailemaan netissä kolmen viikon päähän, jotta aika järjestyy.

- Se ei ole kohtuullinen aika.

Lääkäri ajanvaraajaksi

Ylilääkäri Pekka Ruuska ojentaa jonotuksessa sormensa lääkärikuntaa kohti. Kainuussa otetaan vuodessa yli 300 tuhatta laboratorionäytettä, joista suurin osa keskussairaalassa. Ruuska perää ensisijaisesti lääkäreitä ymmärtämään ongelman. Jos kerran lääkäri haluaa laboratoriotutkimusta, lääkäri voisi saman tien myös varata ajan tutkimukseen.

- Toivoisin, että asiakkaita ohjattaisiin niin hyvin, että me saisimme tasattua tätä kuormaa. Meidän resurssimme on kovin rajallinen ja sitä pitää oikein käyttää, jotta pystymme tekemään työmme.

Ruuskan mukaan järjestelmä yskii välillä myös siksi, että lähettävä lääkäri on joko kokonaan unohtanut laittaa lähetteen, jättänyt sen osittain täyttämättä tai sitten täyttänyt epäselvästi.

- Tällaisessa tapauksessa koko jono pysähtyy niin pitkäksi aikaa, jotta asia saadaan selvitettyä. Parin minuutin toimenpide voi viedä melkein tunnin.