Nykytanssin vimmaa ja tunteen myrskyä

Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä juuri ensi-iltansa saanut nykytanssiteos Vimmaa on kuvaus räjähdysalttiista ihmissuhdepelistä. Tunteiden ja intohimojen täyttämän teoksen koreografi on Satu Tuomisto ja musiikista vastaa Lauri Tuohimaa.

kulttuuri
Satu Tuomisto ja Lauri Tuohimaa
Yle / Marko Siekkinen

Kun nykytanssilla kuvataan vimmaista ihmissuhdepeliä ja siihen liittyviä tunteita, niin se vaatii koko työryhmältä täydellistä heittäytymistä. Yhteistyön pitää olla saumatonta kokonaisuuden ja liikekielen kanssa.

-Me teemme vahvasti yhteistyössä tätä teosta. Musiikki ja tanssi ovat täysin naimisissa keskenään, Satu Tuomisto painottaa.

Kansainvälisesti ansioituneen koreografin Satu Tuomiston teos Vimmaa käsittelee ihmissuhteiden välistä tunteiden kirjoa, aina rakkaudesta epätoivoiseen himoon.

Luomumusiikkia

Teoksen musiikista vastaava Lauri Tuohimaa tekee Vimmaa -teoksen myötä toisen musiikkikokonaisuutensa nykytanssin parissa. Tuohimaa muistetaan kitaristina muun muassa bändeistä Charon ja Maple Cross, sekä kitaristilaulajana Embrazesta. Vimma-teoksessa hän soittaa tanssijoiden keskellä livenä rytmisoittimia.

- Satulta tuli idea, että mitä jos heitettään perinteiset jutut roskakoppaan ja tehdään pelkkää rytmiä. Sitten nakattiin rummutkin menemään ja nyt lavalla on vain öljytynnyri, ämpäri ja puutynnyri, Tuohimaa kertoo.

- Live-musiikki tulee iholle. Katsojalle se tuntuu luissa ja ytimissä, se tapahtuu siinä hetkessä, se on aitoa ja vaikuttavaa, koreografi Satu Tuomisto sanoo.

Teoksessa myös tanssijat toimivat äänien lähteinä, osana musiikkia.

- Tämä on kaiken kaikkiaan aika luomumusiikkia. Tässä on muun muassa ihmiskehoa, hengitystä ja naurua. Kun olen aikoinani tehnyt paljon metallimusiikkia niin huomaan, että nykytanssilla ja metallimusiikilla on paljon yhteistä. Molemmat ammentavat samasta laarista. Molemmissa mennään ääripäistä toiseen, kauneudesta rumuuteen ja välillä äärettömällä vauhdilla.

Vimmaa esitetään Oulun kaupunginteatterissa yhteensä kymmenen kertaa. Teos on esitetty jo Hollannissa ja Oulun jälkeen nykytanssimyrsky siirtyy Saksaan, Etelä-Koreaan ja Japaniin.