1. yle.fi
  2. Uutiset

Pussy Riotin jäsenet: Emme kadu

Kaksivuotinen työleirituomio tuskin muuttuu, arvioivat Pussy Riotin jäsenet ensi viikolla alkavasta uudesta oikeudenkäynnistä.

Ulkomaat

Kolme venäläisen Pussy Riot -punkyhtyeen jäsentä, jotka tuomittiin viime kuussa vankilaan, eivät kadu protestiaan presidentti Vladimir Putinia vastaan. Nadezhda Tolokonnikova, Jekaterina Samutshevitsh ja Maria Aljohina ovat vastanneet vankilasta kirjeitse ranskalaisen Elle-lehden haastatteluun.

En kadu, itke tai syytä ketään.

Nadezhda Tolokonnikova

Tolokonnikova, Samutshevitsh ja Aljohina eivät usko, että heidän kaksivuotinen työleirituomionsa muuttuu ensi viikolla alkavassa oikeudenkäynnissä, jossa käsitellään heidän valitustaan.

Kukaan heistä ei usko, että pääministeri Dmitri Medvedevin suopeilla lausunnoilla on mitään merkitystä. Samutshevitsh epäilee, etteivät ne edes ole vilpittömiä, ja Aljohinan mukaan ne voivat oikeudessa jopa kääntyä heitä vastaan. Silti he sanovat, etteivät kadu "punkrukoustaan" ortodoksikatedraalissa Moskovassa.

– En kadu, itke tai syytä ketään, sanoo Tolokonnikova, jonka mukaan vankilassa eletään kuin luostarissa, jollaista elämää hän ei ollut koskaan osannut itselleen kuvitella.

Vangit eivät saa katsoa televisiota tai lukea lehtiä. He kuulevat maailmasta vain sen, mitä asianajaja kertoo, hän sanoo.

"Putinin todelliset kasvot paljastuivat"

Tolokonnikova on silti varma, että Pussy Riotin performanssilla ja kolmikon oikeudenkäynnillä on ollut merkitystä.

– Putinin järjestelmän massiivisesta mediapropagandasta huolimatta yhä useampi venäläinen suhtautuu valtioon epäillen ja on valmis kuulemaan meitä - aktivisteja ja protestoijia. Järjestelmä syö itse itsensä.

Samutshevitshin mielestä oikeudenkäynti paljasti Putinin todelliset kasvot. Tolokonnikovan tavoin Samutshevitsh sanoo olevansa jokseenkin varma, ettei kolmikolle ole luvassa vapauttavaa tuomiota.

Aljohina puolestaan sanoo, että vaikka arki vankilassa on paikoin hankalaa, se on myös mielenkiintoista. Pahinta on perheen kaipuu ja se, ettei vankilassa voi ilmaista itseään, hän kertoo.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi