1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yölinnun Simo Silmu on taas täynnä tarmoa

Suomen suosituimpiin tanssiorkestereihin kuuluva porilainen Yölintu on palannut lavoille. Yhtyeen keulakuva Simo Silmu kasasi itsensä vaikean henkilökohtaisen vaiheen jälkeen ja on taas täynnä tarmoa. Koko Yölintu lentää nyt entistä raikkaampana. Yhtye nousi uusille siivilleen Lapissa.

Yölintu -yhtyeen laulaja-hanuristi Simo Silmu antaa taas kaikkensa musiikille. Luostolla meno oli vauhdikasta. Yhtyeen viidestä jäsenestä tässä kuvassa soolokitaristi Matti Silmu ja rumpali Joni Leino. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Simo Silmu sanoo, että musiikki on hänelle taas ykkönen ja kaikki kaikessa - ja vain siksi, että "se työ tuntuu niin himskatin hyvältä". Aina se ei ole hyvältä tuntunut. Hurja suosio ja liika työnteko veivät Simon voimat ja mies haki apua alkoholista. Parin kuukauden paussi keikkailussa näyttää kuitenkin palauttaneen puhdin.

Kittilässä Levillä ja Sodankylän Luostolla Simo Silmu ei peitellyt hyvää oloaan. Mies säteili iloaan koko yhtyeeseen ja myös tanssivaan yleisöön. Ihmiset suorastaan hurrasivat mestarin voimakkaalle paluulle ja yhtyeen uudelle iskuvoimalle. Uudelle siinäkin mielessä, että kesällä kokoonpano uudistui: Silmun veljesten - Simon ja Matin - kumppaneiksi joukkoon tulivat Jukka Harju (soolokitara), Jari Luostari (bassokitara) ja Jussi Leino (rummut).

Minne maailma kuljettaa?

Simo Silmun  mukaan erityistä tarmoa koko populalta vaatii meneillään oleva Yölinnun juhlavuosi. Ensi startista on kulunut 20 vuotta. Juhlalevy "Minne maailma kuljettaa?" ilmestyy vielä syyskuun puolella ja loppuvuodesta yhtye juhlii konserteilla.

- On muuten rakkaus teemana sillä uudella levyllä, Simo ikäänkuin tärkeästi huomauttaa. 

Luostolla Simo lauloi ja soitti haitariaan sellaisella antaumuksella, että vaikutti kuin hän olisi maksanut faneille poissaolovelkojaan. Ihmiset tanssivat hiki päässä ja hiki virtasi soittajienkin otsilta. Laulujen lopuksi kajahtivat isot aplodit ja "hyvä Simo" -huudot. Tietysti oma osuutensa niistä kuului koko orkesterille.

Sitä saatiin, mitä tilattiin

Tanssiyleisö saapui Luostolle suurin odotuksin, mutta myös uteliaana näkemään ja toteamaan Simo Silmun kenttäkelpoisuuden.

Ja sitä saatiin, mitä tilattiin ja toivottiin: Nähtiin Yölintu täysissä voimissaan. Ja kuultiin.

Suurimmat fanittajat nojasivat lavan kaiteeseen lähes laulaja-Simon sylissä, keinuttelivat rytmisiä vartaloitaan ja pyörittelivät hurmaantuneina ylösnostetuja käsiään. Kelohotellin salissa kuultiin näytteitä Yölinnun uudelta levyltä, mutta siellä soivat myös vanhat tutut sävelmät: Preussinpunaista, Tytöt ovat kauniita, Sitä saa mitä tilaa, Rakkaus on sininen, Mä putoan ja Liian suuri City.

- Täytyy sanoa, että ihan ainutlaatuinen yleisö ja tunnelma on täällä Lapin tuntureissa. Kova meininki päällä joka ilta, eikä vain viikonloppuna. Niinkuin nytkin torstaina täällä Luostolla, Simo sanaili ja puhui kokemuksesta.