Koe uusi yle.fi

Sieniä voi poimia pyörätuolista

Apuvälineiden kehittymisen ansiosta yhä useammat liikuntarajoitteiset voivat nauttia luonnosta. Ilomantsilainen Marko Nevalainen pääsee silloin tällöin metsään maastopyörätuolin avulla. Hänellä on apunaan myös retkillä viihtyviä avustajia.

Kotimaa
Pyörätuolissa oleva mies avustajien kanssa metsässä.

Petkeljärven kansallispuisto Ilomantsissa tarjoaa liikuntarajoitteisille hyvät ulkoilumaastot. Ilomantsilainen Marko Nevalainen on lähdössä sieni- ja marjaretkelle maastopyörätuolin avulla. Retket ovat hänelle tärkeitä.

- Erittäin tärkeitä. Mukavaa on raitis ja lämmin ilma, tuuli ja se, jos pääsee uimarannalle, Marko toteaa.

- Aika harvoin pääsemme luontoon, eikä tätä maastopyörätuolia ei ole kovin montaa kertaa lainattu. Kerran talvella ja nyt kesällä, henkilökohtainen avustaja Kirsti Pasanen sanoo.

Marko lainaa maastopyörätuolia Tampereelta asti. Hän pitää apuvälinettä hyvänä, mutta liian kalliina itselle ostettavaksi. Cp-vammainen Marko poimii marjoja jalkaan kiinnitetyn poimurin ja sieniä lautasesta tehdyn poimintavälineen avulla.

Asenne ja avustajat tärkeitä

Vammaisliikunnan parissa työskentelevät näkevät, ettei metsässä liikkuminen ole enää niinkään kiinni apuvälineistä kuin avustajien saamisesta sekä asenteesta. Metsässä liikkumista pidetään usein liian vaivalloisena.

Ei pyörätuoli tai näkövamma estä lähtemästä liikkumaan, kun on vain avustajia tarpeeksi.

Anu Hämäläinen

- Kaikki pääsevät kyllä luontoon, jos asenne on kohdillaan. Ei pyörätuoli tai näkövamma estä lähtemästä liikkumaan, kun on vain avustajia tarpeeksi, aluetoiminnan suunnittelija Anu Hämäläinen Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta ry:stä toteaa.

Yhdistysten järjestämällä vammaisten luontoretkellä Petkeljärvellä hymy on herkässä. Osallistujat riemuitsevat tekemisestä, joka on vammattomille liiaksikin itsestäänselvyys. Näkövammainen Merja Hyvönen Joensuusta oli retkeilemässä opaskoiransa Olivian kanssa.

- Retkeily on aina vähän oppaasta kiinni, että siis sattuuko saamaan sellaisen avustajan, joka haluaa lenkkeillä luonnossa. Olisi hyvä välillä päästä metsään kävelemään, että saisi sekä emäntä että koira stressinpoistoa, Merja Hyvönen sanoo.