Sijaisäiti: Myös toisen lasta voi rakastaa ehdoitta

Sijaisperheistä on huutava pula pääkaupunkiseudulla. Vaikka elämä sijaisperheessä ei ole aina ruusuilla tanssimista, rohkaisee kymmenkunta sijaislasta maailmalle saattanut äiti tulokkaita kenties vaikealle, mutta antoisalle tielle.

Kotimaa
Koira tytön sylissä.
Yle

Mäkisen perheen arkiaamu soljuu neljän teini-ikäisen ja kahden koiran kodissa yllättävänkin rauhallisesti. Perheen äiti Marjo Mäkinen on yksi niistä naisista, joilla riittää rakkautta paitsi omille myös muiden lapsille. Hänen kauttaan on maailmalle lähtenyt liuta nuoria, joiden lähtökohdat eivät ole olleet aina kaikkein helpoimmat.

- Suurin asia minkä olen oppinut näiden vuosien varrella on se, että syyllisiä on aivan turha etsiä. Se mitä tästä puolestaan saa on se valtavan syvä ilo, kun näkee nuoren kehittyvän ja saa tutustua ihmiseen jota oppii rakastamaan niine hyvineen, Mäkinen kertoo.

Maailma muuttuu moneen suuntaan

Lastensuojelun kehnosta tilasta on viime aikoina puhuttu paljon. Kahdeksanvuotiaan tytön surma käynnisti valtavan keskustelun ja myös selvitysten ryöpyn. Vaikka kurjia kohtaloita maailmaan mahtuu, kokee sijaisperheen äiti Marjo Mäkinen kuitenkin, että suojelussa on otettu valtavia harppauksia eteenpäin.

- Jotenkin itse ajattelen, että lastensuojelu on kyllä kehittynyt, mutta joku yhtälö tässä on, että tieto lisää tuskaa tai vaikeuttaakin kestämistä. Ennen mentiin sillä sydämellä, nyt järjellä ja se ei pitkälle kanna.

Mäkinen on iloinen, että uudet perheet saavat tuki- tai sijaisperheeksi ryhtyessään koulutusta ja tukea. Sitä ei hänen aloittaessaan ollut juurikaan tarjolla. Muutenkin maailma on parissakymmenessä vuodessa muuttunut, vaikkakaan ei pelkästään hyvään suuntaan.

- Kyllä tämä aika asettaa nuorille, lapsille, perheille semmoisia asioita joita ei ennen ole ollut olemassakaan. Olen 52-vuotias nyt ja kyllä minä olen paljon helpommassa maailmassa viettänyt nuoruuteni, niin vaikeeta kuin sekin oli, kuin tämän päivän kuka tahansa nuori! Vaatimukset ovat niin suuret.

Antoisa, mutta vaikea tie

Sijaisvanhemmuutta tai tukiperheeksi ryhtymistä harkitseville konkari korostaa, että vaikka helppoa sijaisperheen elämä ei aina ole, palkinto on sitäkin suurempi.

- Edessä on vaikea tie, mutta niin rikas. Harvoinhan helppo on kamalan antoisaa!, Mäkinen lupaa.