Kannas-keskuksen uudisrakennuksesta luovuttiin

Suunnitelmien riisumiseen vaikuttivat raha ja Museoviraston löydökset uudisrakennukselle suunnitellulta paikalta.

Karjalankannas
Linnoitus
Yle

Tieto- ja näyttelykeskus Kannaksen suunnitelmia on muutettu alkuperäisestä. Kannas-keskuksen uudisrakennuksesta on toistaiseksi luovuttu. Keskus on tarkoitus rakentaa ensi vaiheessa Linnoituksessa sijaitsevaan, tyhjillään olevaan makasiinirakennukseen, jonka kunnostukseen on jo tähän mennessä käytetty 715 000 euroa.

Alun perin keskuksen käyttöön oli tarkoitus ottaa lisäksi nykyisin kaupungin arkistona oleva viereinen rakennus. Kahden vanhan rakennuksen väliin piti rakentaa uudisrakennus.

Tieto- ja näyttelykeskustoimikunnan puheenjohtajan, valtuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään (kok.) mukaan suunnitelmien riisumiseen on useita syitä.

- Ensimmäinen on se, että keskus on tarkoitus avata jo kesällä 2014, jolloin vuodesta 1944 tulee kuluneeksi 70 vuotta. Toiseksi kaavailtu kuusi miljoonaa ei kaikkeen riitä, toimikunnan puheenjohtaja Heikki Järvenpää sanoo.

Kaivauksissa löytyi rakennuskerrostumia

Lisäksi aikataulua hidastaa rakennusten välissä tehdyt kaivaukset. Kesällä tehdyissä alustavissa kaivauksissa löytyi vanhoja rakennuskerrostumia 1600-luvulta. Löydökset edellyttävät tarkempia kaivauksia.

- Tämä seikka estää aikataulussa pysymisen, Järvenpää jatkaa.

Kannas-keskusta suunnitellut toimikunta esittää Lappeenrannan kaupungille, että kaupunki investoi Kannas-keskukseen ensi ja seuraavana vuonna yhteensä 1,1 miljoonalla euroa. Rahoituksesta on tarkoitus päättää kaupungin ensi vuoden talousarviokäsittelyssä marraskuussa.

Onko kaupungilla sitten varaa investoida 1,1 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana, samaan aikaan kun koulut ja päiväkodit kaipaavat kipeästi remontointia?

- Toivottavasti on, koska tämähän on elinkeinopolitiikkaa. Tällä yritetään luoda ympärivuotinen matkailukohde, joka luo myös työpaikkoja. Se, että kaupungilla on todella tiukkaa investointien ja käyttömenojen osalta, ei voi tarkoittaa sitä, että laittaisimme kaikki hanat kiinni, Järvenpää sanoo.

Valtion tuki säilyy

Opetusministeriö on myöntänyt Kannas-keskukselle kaksi miljoonaa euroa alkuperäisen suunnitelman perusteella. Järvenpää luottaa siihen, että rahoitus säilyy.

- Se rakennetaanko keskus uudisrakennukseen vai vanhaan ei vaikuta ministeriön ilmoittaman mukaan millään tavalla. Heillä on ainoastaan yksi ehto. He edellyttävät, että kaupunki on samalla summalla mukana. Sen jälkeen ministeriöllä ei ole väliä, rakennetaanko keskus uuteen vai vanhaan rakennukseen, Järvenpää sanoo.

Suunnitellun näyttelykeskuksen toimintaan muutetut suunnitelmat eivät juuri vaikuta.

- Sinne mahtuu kaikki ne ydintoiminnot, paitsi ratsuväkimuseo, joita alunpitäen on keskukseen kaavailtu. Katsotaan myöhemmin ratsuväkimuseon tilannetta, kun arkistorakennus ja urheilutalorakennus vapautuvat, Järvenpää jatkaa.

Tieto- ja näyttelykeskuksen sisällöntuotantoavarten on kerätty yksityistä rahaa. Keskuksen rakentamisen ehtona on pidetty, että yksityistä rahaa saataisiin kaksi miljoonaa euroa. Varainkeräys on tuottanut tähän mennessä 400 000 euroa. Järvenpää uskoo lahjoitusten lisääntyvän, jos valtuusto päättää keskuksen rakentamisesta marraskuussa.

Kannaksesta on tarkoitus tehdä kansainvälinen tietokeskus, joka esittelee sotahistoriaa ja rajaseudun historiaa interaktiivisesti. Tapahtumat on tavoitteena esitellä sotien molempien osapuolten näkökulmasta. Keskuksessa aiotaan esitellä erityisesti talvi- ja jatkosotaa.