1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turvallisuusneuvosto pyytää suunnitelmaa sotilasoperaatiosta Maliin

YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Länsi-Afrikan mailta tarkempaa suunnitelmaa valmisteltavasta sotilasoperaatiosta islamistikapinallisten valtaamaan Malin pohjoisosaan.

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto on kehottanut Länsi-Afrikan maita laatimaan toteuttamiskelpoisen suunnitelman sotilasoperaatiosta Malin pohjoisosaan.

Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö Ecowas on valmistellut noin 3000 sotilaan lähettimistä islamistikapinallisten valtaamalle alueelle. Ecowas on kuitenkin odottanut YK:n turvallisuusneuvostolta tukea operaatiolle. Turvallisuusneuvosto on toistuvasti pyytänyt Ecowas-mailta yksityiskohtaista suunnitelmaa väliintulosta.

Ranska ilmoitti torstaina olevansa valmis luovuttamaan kalustoa operaatioon, mutta sotilaita Ranska ei Maliin kuitenkaan lähetä.

Mali ajautui sekasortoiseen tilaan viime kevään sotilasvallankaappauksen jälkeen. Islamistikapinalliset käyttivät tilannetta hyväkseen ja onnistuivat valtaamaan maan pohjoisosan.

YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi perjantaina syvän huolensa siitä, että terroristit käyttävät sekasortoista tilannetta hyväkseen. Neuvosto vaati kaikkia kapinallisryhmiä katkaisemaan siteensä terroristeihin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset