Koe uusi yle.fi

Facebookissa levinnyt juhlakutsu aiheutti mellakan Hollannissa

Tapahtumaketju sai alkunsa siitä, kun 16-vuotias teinityttö kutsui Facebookissa ystäviään syntymäpäiväjuhliinsa. Harenin kylässä asuva tyttö unohti merkitä juhlat yksityistapahtumaksi ja juhlakutsu lähti leviämään Facebookissa.

Ulkomaat
Mellakka sai alkunsa, kun 16-vuotias teinityttö kutsui Facebookissa ystäviään syntymäpäiväjuhliinsa, mutta unohti merkitä juhlat yksityistapahtumaksi. Poliisit yrittivät saada tilannetta haltuunsa Harenissa, Hollannissa 21. syyskuuta 2012.

Poliisi on pidättänyt ainakin neljä ihmistä hollantilaisessa Harenin kylässä eilen perjantaina puhjenneessa mellakassa. Laajalle levinneestä Facebook-juhlakutsusta alkunsa saaneissa levottomuuksissa loukkaantui vakavasti kaksi ihmistä ja lievemmin ainakin neljä. Poliisi joutui käyttämään kyynelkaasua ihmisten taltuttamiseksi.

Mellakka sai alkunsa, kun 16-vuotias teinityttö kutsui Facebookissa ystäviään syntymäpäiväjuhliinsa. Harenissa asuva tyttö unohti kuitenkin merkitä juhlat yksityistapahtumaksi ja juhlakutsu lähti leviämään Facebookissa.

Tapahtumasta syntyi valtava ilmiö. Sille on perustettu useita nettisivuja, joissa tapahtumaa on verrattu Project X -nimiseen amerikkalaiseen elokuvaan. Elokuvassa kotijuhlat riistäytyvät käsistä.

Hollannin yleisradioyhtiö NOSin mukaan Hareniin oli saapunut jopa 4 000 ihmistä, joista suurin osa on nuoria. Groningenin kaupungin lähellä sijaitsevassa kylässä asuu 18 000 ihmistä.

Juhlavieraat heittelivät poliisia kivillä, pulloilla, polkupyörillä ja kukkaruukuilla. Hollantilasen De Telegraaf -lehden mukaan nuoriso myös työnsi autoja kumoon, rikkoi ikkunoita ja ryösteli liikkeitä.

Juhlia alun perin järjestänyt tyttö oli itse paennut kotoaan aiemmin päivällä.

Samantyyppisiä tapauksia, joissa juhlat ovat riistäytyneet käsistä on nähty esimerkiksi Saksassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Lähteet: AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon