Häkämies: Kuusamon kultakaivoshanke tähänastisista haastavin

Ministeri sovitteli kaivosyhtiön ja ja matkailuyrittäjien välejä Kuusamossa

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Jyri Häkämies

Rukan matkailualueelta olisi suora näkyvyys australialaisen Dragon Mining suunnittelemalle kultakaivokselle. Huolta aiheuttavat mahdollinen vesistön pilaantuminen ja uraanin käsittely. Ympäristöhaitat ja niistä keskusteleminen voivat pilata matkailun imagon.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) tapasi kaivosyhtiön ja matkailun edustajia Kuusamossa. Osapuolten välit ovat varaukselliset. Häkämies kuvailee hanketta tähänastisista haastavimmaksi.

- Todennäköisesti haastavin. Kaivoshankkeen vaikutukset ympäristöön, vesistöön ja matkailuun, johon täällä Kuusamossa on paljon panostettu, että vaatii kyllä perusteellista ja avointa valmistelua ja kaikkien osapuolten kuulemista, Häkämies sanoo.

"Ympäristöpuolella kehitettävää"

Ympäristöministeriö suunnittelee tiukennuksia ympäristövaikutusten arviointilainsäädäntöön. Häkämies ei tyrmää hanketta.

- Varmasti on tarpeen. Meillä on esimerkkejä siitä, että ympäristöpuolella on selvästi kehitettävää. Enemmän ne ovat kuitenkin olleet tapauksia siitä, että edellytetään lupaehtojen noudattamista tiukasti.

Vesistöhaittoja ja säteilyä selvitetään

Kuusamon kultakaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointi on viivästynyt useita kertoja, koska viranomaiset ovat vaatineet lisää selvityksiä ympäristövaikutuksista. Kaivos tulisi aivan vesistön tuntumaan, ja sateisina vuodenaikoina prosessivesiä saatettaisiin johtaa vesistöön.

Toinen huolenaihe on uraani. GTK:n lausunnon mukaan uraania on kaiken kaikkiaan saman verran kuin Talvivaaran kaivoksessa, jossa parhaillaan suunnitellaan uraanin talteenottoa.

Kun kaivoshankkeella selvästi on vaikutusta matkailuimagoon, tämä on tehtävä ihan perusteellisen huolellisesti

Jyri Häkämies

Kaivosyhtiö Dragon Mining sanoo, ettei se aio ruveta myymään uraania. Joka tapauksessa uraani olisi eroteltava malmista, koska kukaan ei osta säteilevää metallia. Metallin talteenotosta syntyisi myös muita säteilyhaittoja. Jos uraanista puhutaan, tulee imagohaittoja. Ja jos asiaa ei selvitetä kunnolla, sekin haittaa matkailun mainetta.

- Kun kaivoshankkeella selvästi on vaikutusta matkailuimagoon, tämä on tehtävä ihan perusteellisen huolellisesti. Elinkeinon vaikutus toiseen elinkeinoon. Ja muutenkin, tämä ympäristöpuoli, toteaa Häkämies.

Häkämies ei ota kantaa, haluaisiko hän Kuusamoon kaivostoimintaa. Dragon Mining lupaa ympäristövaikutusten arvioinnin valmistuvan ensi vuoden puolella.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus