1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin tsunamista lipui muistoja Havaijille

Lähes puolitoista vuotta tsunamin jälkeen Japanista kantautuu rojua Yhdysvaltoihin asti. Tällä viikolla Havaijille lipunut laatikko on vahvistetusti Japanista, mutta järkälemäisen laiturin alkuperä on mysteeri.

Yhdysvaltain vesille kantautuu lisää rojua Japanin tsunamista lähes puolentoista vuoden takaa. Japanin viranomaiset ovat vahvistaneet, että Havaijilta aiemmin tällä viikolla noukittu iso muovilaatikko on lähtöisin Fukushimasta.

Se tuli juuri laskettuun aikaan.

Nikolai Maximenko

Havaijin yliopiston mertentutkimuksen mukaan näihin aikoihin saapuvat vasta ensimmäiset kappaleet tsunamituhon jäljiltä.

- Se tuli juuri laskettuun aikaan, sanoo yliopiston tutkija Nikolai Maximenko.

- Jossakin määrin kyse voi tosin olla sattumasta.

Valtameressä arvioidaan olevan tsunamirojua noin miljoonan tonnin tai kahden painosta, mutta murto-osan ounastellaan kulkevan amerikkalaisrantoihin.

Keskiviikkona Havaijin Oahua kohti lipui myös järkälemäinen, 15 metrin mittainen sementtilaituri. Paikallisten kalastajien mukaan siinä oli japanilaisia kirjoitusmerkkejä, mutta alkuperää ei toistaiseksi ole vahvistettu.

Pohjois-Amerikkaan on päätynyt aallokossa kaikkiaan 12 vahvistetusti Japanin tsunamissa mereen irronnutta kappaletta, muun muassa Oregonista kesällä löytynyt 165 tonnin painoinen laituri.